Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Persberichten

LDD pleit voor afschaffing lokale meldpunten discriminatie

25/01/2012 17:22 - Persbericht

In 2010 werden er door de lokale meldpunten discriminatie in de dertien Vlaamse centrumsteden slechts 596 klachtdossiers opgestart. Vlaams parlementslid en Voorzitter van de Commissie voor Onderwijs en Gelijke Kansen Boudewijn Bouckaert (LDD) leidt hieruit af dat discriminatie en racisme in Vlaanderen geen dermate groot maatschappelijk probleem is. In de bevoegde parlementscommissie wil hij donderdag dan ook voor hun afschaffing pleiten.

Het eerste evaluatierapport van het Vlaamse antidiscriminatiebeleid stelt dat de lokale meldpunten in 2010 841 meldingen registreerden. Op die basis werden 596 klachtdossiers geopend, waarvan de lokale meldpunten er 511 behandelden. De overige klachtdossiers werden rechtstreeks door het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding afgewerkt. Ongeveer 75% van het totaal aantal meldingen (367) had betrekking op de grootsteden Gent en Antwerpen. In 9 van de 13 meldpunten werden op jaarbasis zelfs minder dan 50 dossiers geopend, dus amper één per week.

 "Als men weet dat in 2010 ongeveer 500.000 euro overheidsgeld werd besteed aan de lokale meldpunten discriminatie en dat die instanties dat jaar 511 dossiers behandelden, dan komt dit neer op een kostprijs van afgerond 1000 euro per opgestart dossier.  De enige rationele conclusie is dan ook dat de kosten geenszins in verhouding staan tot de baten. Daarom durf ik te pleiten voor het afschaffen van deze lokale meldpunten. Voor dergelijke klachten kan immers beter de wijkagent worden ingezet voor bemiddeling en opvolging", aldus Boudewijn Bouckaert.