Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Persberichten

LDD: Overheid verspilt geld aan uitzendingen door derden

15/05/2011 21:33 - Persbericht

Vorige week raakte bekend dat de VRT-uitzendingen door derden gemiddeld slechts een bereik hadden van 25.000 tot 40.000 kijkers, terwijl de kostprijs ervan voor de Vlaamse overheid een slordige 1.488.140 euro bedroeg. Voor de radio-uitzendingen door derden daarentegen fluctueerde het aantal luisteraars tussen 30.000 en 50.000, terwijl dit de Vlaamse overheid ‘slechts’ 49.226 euro heeft gekost. Op basis van deze wanverhouding qua kosten-baten klaagt Vlaams volksvertegenwoordiger Jurgen Verstrepen (LDD) het disproportionele karakter van de financiële overheidssteun voor de uitzendingen door derden aan.

Jurgen Verstrepen: “Het feit dat de radio-uitzendingen door derden, gefinancierd met slechts 1/30ste van de televisiemiddelen, méér luisteraars bereiken, moet een duidelijk signaal zijn voor Vlaams minister Ingrid Lieten. Het kan immers niet langer dat we overheidsgeld blijven verspillen aan televisie-uitzendingen, waar nauwelijks iemand naar kijkt, temeer er nu objectief is aangetoond dat de radio-uitzendingen door derden een veel betere kosten-batenverhouding opleveren.”

Het maken van een kostprijsberekening van de televisie-uitzendingen door derden per GRP[i] leert dat het voor de Vlaamse overheid veel goedkoper zou zijn om simpelweg zendtijd te kopen aan de normaal gangbare markttarieven.

Jurgen Verstrepen: “Als je de optelsom maakt van alle overheidsmiddelen die ‘de derden’ ontvangen dan zou het zelfs interessanter zijn om een onafhankelijk digitaal televisiekanaal ‘voor derden’ op te starten. In Vlaanderen bestaan immers digitale televisiezenders die over minder geld beschikken en die er perfect in slagen om meer kijkers te bereiken én een 24 uren-programmatie uit te bouwen. Ik begrijp dan ook niet dat men de openbare omroep letterlijk wil blijven kwellen met uitzendblokken waar nauwelijks een kat naar kijkt.”

Verstrepen pleit bijgevolg voor het afschaffen van de uitzendingen door derden op de openbare omroep en het oprichten van een digitale levensbeschouwelijke televisiezender. Met de subsidies die ‘de levensbeschouwelijke- en derden’ ontvangen kunnen ze immers probleemloos eigen kanalen uitbaten. Digitale kanalen zijn immers niet schaars. Bovendien kijkt bijna driekwart van de bevolking digitaal. Het argument dat ze zonder de VRT niet genoeg Vlamingen zouden kunnen bereiken is dan ook een non-argument.

Luc Van  den Brande, Voorzitter van de Raad van Bestuur van de VRT, verklaarde onlangs dat de uitzendingen door derden niet langer in de marge mogen worden geprogrammeerd.

Jurgen Verstrepen: “Het uitzendtijdstip van de televisie-uitzendingen door derden zal de kijkdichtheid van deze uitzendingen nauwelijks beïnvloeden. Feit is immers dat de kijkers deze zuilgerelateerde propaganda-uitzendingen simpelweg niet lusten. Efficiënter en goedkoper zou zijn om hen te dwingen om hun gekleurde zuilgebonden boodschap wereldkundig te maken via het internet. De uitzendingen door derden zijn immers niche radio- en televisie-uitzendingen waarvoor de Vlaamse overheid onredelijk veel belastingsgeld moet ophoesten. Anno 2011 is dit, vanuit het oogpunt ‘goed bestuur’, een volstrekt onbegrijpelijk verhaal. … Of moet ik vaststellen dat dit verkapte subsidies zijn voor welbepaalde politieke strekkingen?”


[i] 1 GRP is 1% kijkdichtheid of luisterdichtheid binnen één bepaalde doelgroep; deze term wordt gebruikt als men spreekt over kijk- of luisterdichtheden van ‘commercials’, ongeacht de lengte van de ‘commercial’ en de omvang van de doelgroep

Reacties op "LDD: Overheid verspilt geld aan uitzendingen door derden"

Nog geen reacties.

Geef ook uw mening!

Naam:*
E-mail (wordt niet getoond):*
Uw reactie:*