Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Persberichten

LDD: “Oprichting vzw I-Cleantech Vlaanderen is puur wanbeleid”

16/02/2011 08:55 - Persbericht

Vlaams minister Lieten (Innovatie) wil met de oprichting van de vzw I-Cleantech Vlaanderen de innovatie rond cleantech stimuleren. LDD steunt volop de ontwikkeling van cleantech, maar stelt vast dat deze vzw geen enkele meerwaarde betekent voor het innovatiebeleid en enkel zal leiden tot verspilling van belastinggeld. Ook de Inspectie van Financiën gaf een vernietigend advies "wegens gebrek aan decretale basis, gebrek aan doelmatigheid, gebrek aan kostenefficiëntie en gebrek aan budgettaire orthodoxie".

Lode Vereeck: "Vandaag zijn er reeds zodanig veel initiatieven rond cleantech dat minister Lieten een bijkomende structuur wil oprichten om alles te coördineren, terwijl de oplossing net ligt in het vereenvoudigen en samenvoegen van de diverse initiatieven. De Inspectie van Financiën zegt dat de taakstelling van de vzw perfect binnen de bestaande structuren kan ondergebracht worden. Ook de CD&V-fractie in het Vlaams Parlement stelde in juni 2010 het nut van de instelling in vraag, maar steunt nu blijkbaar de oprichting van de vzw."

Niet alleen is de nieuwe vzw een totaal nutteloze instelling, ze zal jaarlijks 1.25 mio euro kosten aan de Vlaamse belastingbetaler. De Inspectie van Financiën becijfert dat de verhouding tussen effectuitgaven en apparaatkosten 1 op 10 bedraagt en stelt dat dit "qua bestuurlijke efficiëntie geen hoogvlieger is" met "een penibele businesscase".

Lode Vereeck: "De afgevaardigd bestuurder krijgt 124.000 euro per jaar en de operationele manager 98.800 euro per jaar. Niet slecht voor het leiden van een nutteloze instelling. Bovendien telt de Raad van Bestuur 13 leden die elk 5.147 euro per jaar zullen verdienen voor het beheren van een vzw die 12 VTE's zal tewerkstellen."

LDD vindt het schrijnend dat deze Vlaamse regering het O&O-budget heeft doen dalen met 68 mio euro sinds het begin van de legislatuur. De publieke O&O-bestedingen zitten op het niveau van 2003. In september kon het IWT voor 60 mio euro betaalverplichtingen niet nakomen en in december kregen universiteiten voor 8.715 mio euro beloofde middelen niet uitbetaald wegens budgettaire problemen.  Voor LDD zou het dan ook de evidentie zelf zijn om de beschikbare middelen zo efficiënt mogelijk in te zetten. Dat betekent: structuren vereenvoudigen en werkingskosten minimaliseren. Deze Vlaamse regering doet echter net het omgekeerde.

Lode Vereeck: "Dit is symptomatisch voor deze Vlaamse regering: grote woorden, tegengestelde daden. Deze regering zegt zwaar in te zetten op innovatie, en bespaart op het O&O-budget. Deze regering zegt zwaar in te zetten op efficiëntiewinsten, en creëert een overbodige instelling met als enig effect een jaarlijkse verspilling van 1.25 mio euro belastinggeld. Ik noem dit opnieuw puur wanbeleid en het zoveelste bewijs van een regering die uitblinkt in een gebrek aan daadkracht."

Reacties op "LDD: “Oprichting vzw I-Cleantech Vlaanderen is puur wanbeleid”"

Etienne VINCENT
16/02/2011 09:19
Indien het van Ingrid Lieten afhangt zullen nog ettelijke miljoenen verspild worden zoals ten tijde van haar bewind bij De Lijn. Wanneer de Inspecteur van Financiën een negatief oordeel velt, moet deze zaak tegengehouden worden met alle mogelijke middelen. Anderzijds is er terug sprake van vriendjespolitiek door die fameuze extravagante verloningen voor de aan te stellen "verantwoordelijken". Ertegen blijven ingaan en alle middelen aanwenden.

Geef ook uw mening!

Naam:*
E-mail (wordt niet getoond):*
Uw reactie:*