Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Interviews

"LDD moet de Test-Aankoop van de politiek worden" (Lode Vereeck)

18/12/2010 15:50 - Interview

BRUSSEL - "Ik geloof rotsvast in de toekomst van Lijst Dedecker. Maar dan moet de partij wel een soort Test-Aankoop van de politiek worden." Dat zegt Lode Vereeck (45), de Diepenbekenaar die sinds juni LDD-partijvoorzitter is. Vandaag, zaterdag, zit hij een eerste van twee partijcongressen voor die het pad naar de heropstanding moeten effenen.

De vlag van LDD hangt er maar belabberd bij, tegen de muur van het vergaderlokaal van de LDD-fractie in het Huis van de Vlaamse parlementairen. Door de vele kreuken is de partijslogan Gezond Verstand haast onleesbaar.

Je moet niet eens zo een slecht karakter hebben om te denken dat deze vlag symbool staat voor wat de partij momenteel meemaakt: na de federale verkiezingen van 13 juni ligt LDD op de afdeling palliatieve zorgen. Enkel een mirakel kan de partij redden. Gelukkig gelooft voorzitter Lode Vereeck in mirakels. Hoog tijd dus voor een goede babbel met de man die nu al zes maanden de meest bedreigde partij van Vlaanderen leidt.

Heeft LDD nog wel een toekomst?
"Absoluut. Vlaanderen heeft nood aan een rechts- liberale partij, aan een Vlaamse VVD."

De kiezer dacht daar op 13 juni anders over. Enkel Jean-Marie Dedecker slaagde erin een Kamerzetel te bemachtigen. Zonder hem bestonden jullie zelfs niet meer.
"Het klopt dat Jean-Marie nog altijd goed is voor 170.000 stemmen. Maar het slechte resultaat van LDD is deels een gevolg van het uitmuntende resultaat van de N-VA. Daarom wil ik de 110.000 kiezers die ons op 13 juni voor de N-VA hebben ingeruild, terughalen. Ik ben ervan overtuigd dat LDD nodig is in Vlaanderen, dat onze boodschap echt wel kan aanslaan. Daar gaan we nu aan werken. Daarom ook onze partijcongressen, vandaag (zaterdag) en op 22 januari."

Vertel.
"Zaterdagvoormiddag houden we ons programmacongres in het Vlaams parlement. Na de economische crisis en het volledig hertekende politieke landschap is het nodig dat LDD zijn profiel verscherpt, dat we opnieuw uniek worden. De incrowd weet waar LDD voor staat, het grote publiek is dat wat uit het oog verloren. Wel, dat gaan we zaterdag met 200 leden bespreken. Trouwens, in de namiddag gaan we ons nieuw partijhoofdkwartier voor al onze leden openstellen. Dat ligt, toeval of niet, in de Rue de la Revolution (lacht)."

Eén congres om LDD te redden. Dat gelooft toch geen mens?
"Kijk, de voorbije zes maanden ben ik overal in Vlaanderen gaan luisteren om te horen wat er binnen onze afdelingen leeft. Wij waren eigenlijk een uitvergrote Open Vld, een kiesvereniging van supergemotiveerde mensen die als een bende jonge honden en zonder enige organisatie erin vlogen."

"Dat is geen verwijt aan Jean-Marie. Maar in tegenstelling tot andere partijen is LDD topdown gegroeid, van uit de figuur van Jean-Marie Dedecker. Daarom ben ik de voorbije maanden intensief bezig geweest met LDD te organiseren tot een bottom-up-partij, met een partijraad die onze 7.000 leden vertegenwoordigt. Daarnaast is er een informatiepunt gekomen, hebben we vormingssessies op poten gezet en hebben we goede afspraken gemaakt met onze lokale afdelingen: wie is er bevoegd voor de financiën, voor de communicatie, voor de ledenwerving, enzovoort."

Het congres moet het sluitstuk van die voorbereidingen worden?
"Nu we een organisatie op poten hebben gezet, kunnen we ons geconcentreerd bezighouden met de inhoud. In tegenstelling tot andere partijen is LDD geen machtspartij, heeft ze geen boter op het hoofd en behoort ze niet tot het establishment.Neen, LDD is een kleine partij wier taak het is de politiek en de burger wakker te houden."

"Meer dan ooit moeten wij de Test-Aankoop van de politiek worden, moeten wij als een soort belangenvereniging nagaan of de belastingcenten wel efficiënt worden gebruikt. En neen, niet zo snel en zo grof als dat de voorbije jaren soms in de Kamer gebeurde, maar ook niet zo traag en braaf zoals we dat in het Vlaams parlement hebben gedaan. Wel iets daar tussen. We gaan ons dus veel beter in de markt moeten zetten, onze marketing beter moeten verzorgen. Hoe we dat gaan doen, bespreken we op het congres aan de hand van 20 ingediende resoluties (zie kader)."

Waarom dan een tweede congres op 22 januari?
"Dat wordt ons themacongres, waar we naar een nieuwe naam en logo zullen zoeken. Tenzij er natuurlijk, zoals wij al langer vermoeden, vervroegde verkiezingen komen. Dan wordt het een verkiezingscongres waarbij we onze huidige naam behouden. Simpelweg omdat het toch enkele maanden duurt voordat je een nieuwe naam in de markt hebt gezet."

Federaal staan jullie met één zetel volledig aan de zijlijn. Verkiezingen zouden voor LDD dus op een erg slecht moment komen.
"Dat klopt. Maar herinner u dat de N-VA in 2004 ook een kartel is moeten aangaan met CD&V om te overleven. En ja, in het Vlaams parlement werken wij als zevenkoppige fractie uitstekend samen met die andere oppositiepartij Open Vld. Federaal ligt dat veel moeilijker, niet in het minst door het dubieuze parcours dat Open Vld daar rijdt."

Is een kartel niet de enige overlevingsstrategie voor LDD?
"Neen! Dat is een opportuniteitsvraag die zich nu niet stelt. Voorlopig gaan we als onafhankelijke partij door. Maar als er een aanbod tot samenwerking zou komen, zullen we dat grondig bekijken, ongeacht uit welke hoek die vraag komt"

Hoe kijkt u naar de federale regeringsvorming?
"Ik bekijk dat heel rationeel. Als de belangrijkste Vlaamse partij niet overeenkomt met de belangrijkste partij in Wallonië is het erg somber gesteld met dit land. Ik geloof echt dat de stekker er rond Kerstmis uitgaat. Tenzij de financiële markten de druk op ons land verhogen. Dan zie ik nog dat men een regering van nationale eenheid gaat installeren."

Waarom wil het op federaal vlak maar niet lukken?
"Omdat deze regeringsonderhandelingen van in het begin fout zijn aangepakt. Met dank aan de N-VA, die twee maanden voor de verkiezingen de bocht van het seperatisme naar het confederalisme heeft gemaakt, maar nu niet doorduwt."

Legt u dat eens uit.
"Het is dringend tijd voor een institutionele staking aan Vlaamse kant. Wij Vlamingen moeten wegblijven uit het Overlegcomité. Meer nog, we moeten een belastingstaking uitroepen. De Maddenstheorie van wij wachten gewoon af en vragen niets meer werkt niet. Ik noem dat een soort stiptheidsactie. Neen, we moeten een stap verder gaan, want de Franstaligen zijn toch niet met rationele elementen te overtuigen. Het enige wat ze nog verstaan is het woord van de macht: wij Vlamingen zijn de grootsten en zullen nu eens zeggen hoe het hier verder gaat. Een andere weg is onmogelijk."

Eigenlijk zegt u dat de N-VA zal mislukken?
"Zo is dat. Ze is ook de enige rechtse partij aan de onderhandelinsgtafel. Bart De Wever is volledig geïsoleerd. Had de N-VA bij de verkiezingen 25 procent gehaald en LDD 8 procent, konden we als twee bondgenoten op de centrumrechtse flank gaan onderhandelen. Dat zouden én N-VA én LDD daar beter van geworden zijn. Voor beide partijen zou het dus beter zijn dat die 110.000 kiezers die nu voor N-VA hebben gestemd, terug naar LDD komen."

Voelt u zich binnen LDD volledig aanvaard als partijvoorzitter?
"Absoluut. Vergeet niet dat ik geen kandidaat was, maar door het partijbestuur naar voren ben geschoven. En neen, ik ben zeker geen schaduwvoorzitter. Ik heb de volle bevoegdheid van beslissen. En de vele diehard-fans van Jean-Marie Dedecker? Wel, die weten dat wij elke dag telefoneren. Jean-Marie blijft de scorende spits van LDD. Ik ben eerder de kapitein-spelverdeler die zijn ploeg zo vaak mogelijk wil laten scoren. Ik moet zeggen dat dat aardig begint te lukken."

U bent dus een gelukkig man?
"Ja. Ik doe dit met zo erg veel goesting. Als professor heb ik altijd gedoceerd over overheidsfinanciën en het schrijven van goede wetten. Het is een eer dat ik dat nu als parlementair mee kan verwezenlijken."

Geeft u eigenlijk nog les aan de Universiteit Hasselt?
"Enkel op vrijdag geef ik nog enkele uren economie. En na 12 jaar ben ik helaas moeten stoppen met lesgeven aan de universiteit van Buenos Aires, waar ik tijdens de zomervakanties doceerde. Ik deed dat heel graag, maar een mens heeft maar 24 uur, hé. Mijn parlementair werk en partijvoorzitterschap slorpen al mijn tijd op."

Heeft u nog wel tijd voor uzelf, voor uw echtgenote en dochter?
"Helaas niet. Mede door het voorzitterschap is het de voorbije zes maanden erg druk geweest. Maar ik hoop vanaf januari opnieuw de zondag te kunnen vrijmaken voor mijn familie. Hoop, zeg ik."

Het Belang van Limburg
(Yves LAMBRIX en Eric DONCKIER)
© 2010 Concentra

Reacties op ""LDD moet de Test-Aankoop van de politiek worden" (Lode Vereeck)"

philip van den bossche
05/11/2011 12:00
LDD moet meer zijn dan "een belangenvereniging die nagaat of de belastingcenten goed worden besteed".
Lees de boekjes van Jean-Marie Dedecker vol ideeën die duidelijk maken waarom de kiezer niet voor de conservatieve N-VA moet stemmen.
Ze maken duidelijk waarom de groene partijen de nieuwe behoudsgezinden zijn, of beter nog, de nieuwe regressieven.
Er blijkt ook duidelijk uit dat LDD (of tenminste Jean-Marie DD) meer is dan een eenvoudige anti-belastingpartij zoals de VLD er een geworden is.
JMDD als ideoloog is het verleden en de toekomst van LDD. Er komt een tijd, na de staatshervorming, dat de mensen weer op zoek gaan naar frisse ideeën. Dus publiceer die twee andere boekjes ook maar JMDD. Het is niet nutteloos.

Geef ook uw mening!

Naam:*
E-mail (wordt niet getoond):*
Uw reactie:*