Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Persberichten

LDD krijgt gelijk in vismijnfraude van Oostende: alle verdachten naar strafrechter

20/06/2012 16:48 - Persbericht

Acht jaar nadat het gerecht de manifeste fraude in de vismijn van Oostende aanpakte heeft de raadkamer in Brugge vier vennootschappen en elf personen naar de strafrechter doorverwezen. Onder hen sp.a schepen Yves Miroir, die zich moet verantwoorden voor schriftvervalsing en witwaspraktijken.

Jean-Marie Dedecker: "Acht jaar lang heb ik in talloze  gemeenteraden de frauduleuze en witwaspraktijken aangeklaagd van sp.a schepen Miroir en van de directie van het Autonome Gemeentebedrijf Vismijn Oostende. Het potje moest gedekt blijven omdat alle meerderheidspartijen van sp.a over CD&V tot Open VLD hun mannetjes in de directie van de vismijn hadden, en allen weet hadden van de frauduleuze praktijken. De stinkende vis moest bedekt blijven; nu is het deksel er eindelijk afgesprongen, en krijgt Jean-Marie Dedecker toch gelijk."

Doofpot mislukt

De talloze manoeuvres om de zaak uit te stellen en in de doofpot te stoppen zijn ook  verijdeld. Tot op het laatste moment heeft de sp.a-top van Oostende geprobeerd om de aanklager zwart te maken, er werd zelfs een ambtenaar beticht van schending van beroepsgeheim, omdat hij het dossier naar Dedecker zou hebben gelekt. Maar de Raadkamer van Brugge heeft de betrokken ambtenaar nu buiten vervolging gesteld.

Vande Lanotte incluis

Jean-Marie Dedecker: " In het boek 'De keizer van Oostende ' van 2 VRT journalisten getuigt schepen Miroir op pp 122-123 zeer duidelijk hoe Johan Vande Lanotte zelf de wanpraktijken in de vismijn heeft toegedekt, en zelfs opdracht gaf om de fraudeurs niet te ontslaan, "omdat Jean-Marie Dedecker gelijk zou krijgen" terwijl er verkiezingen in aantocht waren. Het optreden van Vande Lanotte heeft de fraude dus jaren laten voortduren, tot de vismijn over de kop ging. Intussen mogen de Oostendenaars opdraaien voor 30 miljoen euro verlies, met dank aan de plaatselijke rode baronnen en aan hun federale vice-premier."