Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Interviews

LDD begint met Operatie Schoonmaak

06/10/2009 12:34 - Interview - Partij

Tegen eind oktober maakt LDD bekend welke leden de partij moeten verlaten omdat ze hun boekje te buiten zijn gegaan.

'Niemand moet een sfeer van afrekeningen vrezen', zegt ondervoorzitter Goris. 'Het is tijd om het kaf van het koren te scheiden en te snoeien om te bloeien. De begindagen zijn voorbij, vanaf nu werken we enkel met gemotiveerde en geschikte mensen. Wat sommigen lekten naar de pers of schreven op het internet, kan echt niet meer door de beugel."

LDD maakt zich op voor een operatie schoonmaak. De partij haalde bij de jongste Vlaamse verkiezingen niet de verhoopte tien procent en moest de voorbije weken en maanden afrekenen met verschillende leden die hun ongenoegen uitten over de lijstvorming en de 'ondemocratische werking' in de partij.

'We moeten een doorstart maken', zegt ondervoorzitter Stef Goris.

Lees: de rotte appels moeten eruit.

Daarom is Goris door zijn voorzitter Jean-Marie Dedecker en door het voltallige partijbureau belast met de opdracht om verschillende leden 'die buiten de lijntjes hebben gekleurd' te evalueren en te sanctioneren.

Wat wil dat zeggen, buiten de lijntjes kleuren?

'Het gaat om partijleden die zich door hun gedragingen niet collegiaal tegenover de partij of partijleden hebben opgesteld,' aldus Goris.

"Zachte heelmeesters maken stinkende wonden en daarom moesten we als partij ingrijpen: wat sommigen lekten naar de pers of schreven op het internet, kan echt niet meer door de beugel. De begindagen zijn voorbij, vanaf nu werken we enkel met gemotiveerde en geschikte mensen. Daarom stappen we ook af van het idee om lukraak lokale afdelingen op te richten."

'De voorbije twee jaar is de partij enorm snel gegroeid, misschien iets te snel. Overal in het land hebben sympathisanten een LDD-afdeling opgericht waar er nog geen was, zonder dat wij die mensen kenden. Het is nu tijd om het kaf van het koren te scheiden. '

Al moeten de leden nu geen bloedbad verwachten, zegt Goris.

'Ik ben niet bang voor een sfeer van afrekeningen. De leden hoeven dat ook niet te zijn. Ik zal iedereen die ter discussie is komen te staan, objectief evalueren, à charge en à décharge. We hebben 6.000 leden. Er zijn niet veel leden die voor hun toekomst moeten vrezen. Hoeveel? Dat kan ik niet zeggen. Of het nu om twee of drie of twintig leden gaat, het gaat om enkelingen.'

'Wie een fout heeft begaan, wordt ook niet per se uit de partij gegooid,' zegt Goris. 'We zullen hier en daar mensen uit hun functie moeten zetten, vermaningen moeten geven en in een uitzonderlijk geval uit de partij moeten zetten."

"We trekken lessen uit het verleden. Het resultaat moet ook zijn dat jong, nieuw talent sneller opgemerkt wordt en kan doorstromen', besluit Goris.