Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Persberichten

LDD-actie tegen de provincieraden boekt succesvol resultaat

16/10/2012 16:32 - Persbericht

Persbericht 16 oktober 2012,

Uit de definitieve resultaten van de provincieraadverkiezingen van 14 oktober blijkt dat 1 op 7 van de kiezers de provincieraden heeft geboycot, hetzij door niet te komen opdagen, hetzij door blanco te stemmen voor deze verkiezing. Dat is een recordcijfer, want nooit eerder liet bijna 15 procent het afweten. De actie van LDD om voor de provincies Blanco te stemmen heeft dus duidelijk gehoor gekregen.

Van 10 naar 15 procent

Peter Reekmans, Vlaams parlementslid LDD: "Vorige zondag heeft een kwart miljoen kiezers (259.091),  een blanco of ongeldige stem uitgebracht voor de provincieraden. Als je dat optelt bij de afgerond 400.000 kiezers die helemaal niet zijn gaan stemmen, heeft een kleine 15 procent van de bevolking duidelijk geen boodschap aan die provincieraden. In 2006 lag dat gezamenlijk percentage nog op 9,5 wat betekent dat LDD toch een  heel pak mensen heeft gesensibiliseerd rond de politieke verspilling die de provincieraden zijn. Het aantal blanco's voor de provincies bedraagt gemiddeld trouwens het dubbele van voor de gemeenteraadsverkiezingen."

In alle provincies

De uitslagen leren nog dat de blancostemmen procentueel ongeveer even talrijk zijn in alle provincies, met vooral een sterke toename in Limburg (7,1%) en West-Vlaanderen (6,7%). Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant volgen met 6,0 en 5,7 procent blanco's. Alleen in Antwerpen zijn er 'maar' 4,9 procent blancostemmen voor de provincieraad, maar daar ligt het aantal wegblijvers (9,3%) ongewoon hoog, zodat het totaal van bij de 15 procent boycot ook hier terugkomt.

En wat nu?

Boudewijn Bouckaert, Vlaams Parlementslid LDD: "Dit signaal van de kiezer zal LDD niet laten liggen, en wij zullen zeer aandachtig toezien op de manier waarop de nieuwe bevoegdheden van de Vlaamse provincies worden ingevuld. Sommige partijen zeggen dat ze de macht van de provincies willen inkrimpen. Maar dat zal pas blijken als de provincies met de Vlaamse regering hun begroting en hun bevoegdheidspakketten bespreken. LDD zal er op toezien dat die middelen zo beperkt mogelijk blijven, om toch een halt toe te roepen aan de verspilling. En wie weet, is er tegen 2018 een meerderheid die inziet dat het provinciale bestuursniveau overbodig is, en worden de provincieraden dan definitief naar de geschiedenisboekjes verwezen."