Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Verschenen

"Laat coordinatie over aan experts" (Het Laatste Nieuws, pag. 6 10/05/2013)

10/05/2013 11:21 - Verschenen

In Nederland krijgt elke burgemeester een cursus basischemie, bij ons is er geen enkele opleiding

Zijn gouverneurs en burgemeesters wel de meest geschikte personen om bij een ramp als in Wetteren de coördinatie te doen? De kritiek op hun aanpak was de voorbije dagen in elk geval niet mals. "Onterecht", reageert burgemeester van Wichelen Kenneth Taylor. "Op gemeentelijk en provinciaal niveau is er wél een ruime expertise aanwezig."

Het hardst van leer trekt de Oost-Vlaamse rampenmanager Luc Rombout. In een opiniestuk op de blog van zijn Crisis & Emergency Management Centre (CEMAC) pleit hij ervoor om rampenmanagement in handen van specialisten te geven. "Je mag niet verwachten dat een burgemeester of gouverneur alles kan managen. Jan Briers was festivalorganisator. Net zoals bakkers, verzekeringsagenten of kappers verkozen worden tot burgemeester. Plotseling ontspoort een trein met giftige stoffen in je provincie en meteen verwacht iedereen dat je cruciale levensbepalende beslissingen kan nemen. Dat is onmogelijk. Crisisbeheer is een volwaardig beroep."

Koffers klaar

Volgens Rombout ontbreekt het in ons land aan elke opleiding. In tegenstelling tot vele Europese landen, waar een verplicht opleidingstraject voor burgemeesters en gouverneurs bestaat. In Nederland bijvoorbeeld krijgt elke burgemeester een cursus basischemie. Bij onze noorderburen bestaat ook zoiets als de Onderzoeksraad voor Veiligheid, een onafhankelijk orgaan dat lessen moet trekken uit elke ramp - een tweede punt van Rombout. De ervaren spoedarts Ignace Demeyer, die de medische interventie in Wetteren leidt, volgt hem gedeeltelijk. "Onze beleidsmensen moeten inderdaad een bijkomende opleiding van rampenmanagement krijgen. De communicatie van de overheid bijvoorbeeld was hier zeer zwak." LDD-parlementslid Boudewijn Bouckaert woont op 500 meter van de ramp en ondervond dat aan den lijve. "Ik moet mijn dochtertje thuishouden van school. Ik heb mijn urinestaal al afgeleverd bij de huisarts. Ik krijg mijn post niet. Mijn koffers staan klaar voor evacuatie. Soms valt mijn straat binnen de perimeter, soms niet." "In rampenplannen, procedures en oefenprogramma's kan niet op alles worden geanticipeerd. Maar we moeten misschien toch lessen trekken met betrekking tot de functie van de gouverneur. De communicatie van Briers was, beleefd uitgedrukt, niet optimaal. Het probleem is dat onze gouverneurs met hun hybride statuut van politiek ambtenaar gewoonweg de professionaliteit niet hebben om daadwerkelijk als crisismanager op te treden. Het wordt tijd het crisismanagement toe te wijzen aan professionals, bevoegd voor efficiënt omschreven zones en afhangend van één ministerie, Belgisch of Vlaams - liefst Vlaams natuurlijk - dat kan optreden wanneer de ramp de zonegrenzen overschrijdt."

Oefenen

Gouverneur Briers reageert voorlopig niet. Kenneth Taylor, burgemeester van Wichelen, deed dat gisteren wel. "Op gemeentelijk en provinciaal niveau is er wél een ruime expertise aanwezig", zegt hij. "Alle mensen die hier nu al zes dagen in het crisiscentrum aan de slag zijn, hebben wél een opleiding gekregen. Alle mensen die het telefoon- en informatiecentrum bemannen, hebben een cursus gevolgd bij het Rode Kruis. Driemaal per jaar doen wij een oefening. De burgemeester van Wetteren en ikzelf hebben wel degelijk ervaring op het vlak van noodplanning. Op een ramp als deze kan geen enkele gemeente natuurlijk echt voorbereid zijn. Maar in de mate van het mogelijke waren wij dat wél." "Trouwens", voegt hij er nog aan toe, "wij hebben in alle opleidingen geleerd dat we een evaluatie maken na de ramp en niet tijdens. Ik zou alle experts die nu hun meningen ventileren, willen zeggen: kom gerust naar de evaluatie erná. Dan zullen we al die goede kennis met veel plezier beluisteren."

© 2013 De Persgroep Publishing

Erwin Verhoeven - Het Laatste Nieuws, pag. 6