Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Verschenen

Kostprijs sneltrein Hasselt-Maastricht: 300 miljoen euro (Het Belang van Limburg, 29/11/2011)

29/11/2011 10:46 - Verschenen

De Spartacus-tramlijn Hasselt-Maastricht zal minstens 300 miljoen euro kosten. Dit leidt Vlaams parlementslid Lode Vereeck (LDD) af uit antwoorden van Vlaams minister van Openbare Werken Hilde Crevits.

Op 6 oktober raamde minister Crevits de kostprijs van de tramlijn Hasselt-Maastricht op 136,6 miljoen euro, ruim 14 miljoen euro meer dan de Vlaamse regering had beslist. In antwoord op de vragen van Lode Vereeck liet de minister weten dat er - buiten die 136,6 miljoen euro - nog kosten zijn die in de begroting van diverse diensten/overheden opgenomen moeten worden.

Zo moet De Lijn 23,5 miljoen euro reserveren, o.a. voor de afschaffing van de overwegen; nog eens 48 miljoen euro voor de aankoop/huur van twaalf elektrische trams en 23 miljoen euro voor de stelplaats in Hasselt. De onteigeningen kosten de Vlaamse overheid 9,8 miljoen euro, enz.

Op basis van deze informatie van de minister raamt Vereeck de totale kosten van de sneltram, zonder de exploitatiekosten, op minstens 300 miljoen euro.

En op pagina 5 van dezelfde krant:

"Spartacus kost geen 137 maar zeker 300 miljoen"

"De Spartacus-tramlijn Hasselt-Maastricht zal geen 137 miljoen euro kosten zoals de Vlaamse regering op 23 september besliste, maar minstens 300 miljoen euro." Dat leidt Vlaams parlementslid Lode Vereeck (LDD) af uit antwoorden van Vlaams minister van Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V).

Begrotingsspecialist Lode

Vereeck probeert al twee jaar de kosten van de Spartacus-tramlijn Hasselt-Maastricht (lijn 2 is Hasselt-Maasmechelen en lijn 3 Hasselt-Noord-Limburg) in kaart te brengen. Oorspronkelijk (2005) werden de kosten op 55 miljoen euro begroot. Op 24 juni dit jaar pakte deze krant uit met de "geactualiseerde studie" waarin sprake was van 100 tot 123 miljoen euro. De minister was not amused, maar op 23 september keurde de Vlaamse regering de nota-Spartacus goed, en die bevestigde de cijfers uit deze krant: de infrastructuur voor lijn Hasselt-Maastricht zou 122,4 miljoen euro kosten.

Naar aanleiding van deze beslissing stelde Vereeck op 6 oktober een vraag om uitleg. In haar antwoord raamde de minister de kostprijs van de tramlijn Hasselt-Maastricht plots op 136,6 miljoen euro, ruim 14 miljoen meer dan de Vlaamse regering had beslist.

De minister gaat uit van de volgende onkosten:

 • spoorwerken: 42,7 miljoen
 • wegen- en omgevingswerken: 6,9 miljoen
 • bruggen en tunnels: 8,4 miljoen
 • renovatie van de brug over het kanaal in Gellik: 2,7 miljoen
 • tractie en bovenleiding: 34,7 miljoen
 • ETCS-spoorbeveiliging: 13 miljoen
 • vernieuwing bruggen op lijn 20: 17,8 miljoen
 • milderende maatregelen: 3,5 miljoen euro, marge/inflatie: 6,9 miljoen

Extra budgetten

In haar antwoord liet de minister weten dat er buiten die 136,6 miljoen euro nog kosten zijn die in de begroting van diverse diensten/overheden moeten worden opgenomen. Lode Vereeck somt ze op:

 • De Lijn: 23,5 miljoen euro voor o.a. de afschaffing van de overwegen; 48 miljoen euro voor de aankoop/huur van twaalf elektrische tramstellen; en 23 miljoen euro voor de stelplaats in Hasselt (via pps).
 • Administratie Wegen en Verkeer: 14,7 miljoen euro voor o.a. de herinrichting van het gevaarlijk punt aan de Grenslandhallen in Hasselt, met onder meer een tramtunnel en grondverwervingen.
 • Financieringsbudgetten Vlaamse overheid: 9,8 miljoen euro voor onteigeningen.
 • Kosten voor gemeentebesturen van Bilzen, Diepenbeek, Hasselt en Lanaken, voor communicatie en public relations: minstens 3,6 miljoen euro.
 • De stad Maastricht heeft de kosten voor de tramlijn op haar grondgebied enkele jaren geleden al op 45 miljoen euro begroot.

"Op basis van deze info van de minister kan je stellen dat tramlijn Hasselt-Maastricht, zonder de exploitatiekosten, minstens 300 miljoen euro zal kosten", zegt Vereeck. "In tijden van bezuinigingen is dit prestigeproject nogal decadent omdat de vervoersnoden voor een tiende van de kostprijs kunnen ingevuld worden door de reactivering van de treinverbinding Antwerpen-Hasselt-Maastricht-Aken."

Geheim advies

Vereeck hekelt ook dat de minister het negatieve advies van de Inspectie van Financiën (IF) niet ter beschikking wil stellen van het parlement. "Blijkbaar bevat dat advies explosief materiaal", zegt Vereeck. "Wat mijn collega's en ikzelf ook ondernemen, de Vlaamse regering blijft zich verzetten tegen de vrijgave van dit rapport. Feit is dat ze sinds de zomer bewust tal van negatieve adviezen van de IF achterhoudt. Dat is onfatsoenlijk en staat ver af van openbaarheid van bestuur."

Yves LAMBRIX

© 2011 Concentra

Reacties op "Kostprijs sneltrein Hasselt-Maastricht: 300 miljoen euro (Het Belang van Limburg, 29/11/2011)"

Nog geen reacties.

Geef ook uw mening!

Naam:*
E-mail (wordt niet getoond):*
Uw reactie:*