Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Verschenen

Korte metten met overvloed bestuurszitjes (De Standaard, 27-10-2011)

27/10/2011 09:12 - Verschenen

Peter Reekmans (LDD) schat de kostprijs van de mandaten bij Eandis en Infrax op 25 miljoen euro. De drie klassieke politieke partijen in Vlaanderen willen snel ettelijke honderden bestuurszitjes in de energiedistributie schrappen. Maar daar houdt de eensgezindheid op. SP.A en CD&V verschillen grondig van mening hoe dat moet gebeuren.

De energiedistributiebedrijven Eandis en Infrax zijn de topjes van de ijsberg van de manier waarop om de zes jaar honderden bestuurderspostjes uitgedeeld worden onder de gekozenen des volks.

De topbestuurders en de directie van Eandis zijn ervan overtuigd dat het zo niet verder kan. 'De publieke opinie pikt het niet meer', is te horen in gemeentelijke kringen. Maar na twee overlegronden zijn ze er nog altijd niet in geslaagd om afspraken te maken over het massaal schrappen van bestuursmandaten.

De Vlaamse minister van Energie, Freya Van Den Bossche, voerde gisteren de druk op om er snel werk van te maken.'We kunnen het stellen met een heel pak minder bestuurders dan de huidige 550 bij Eandis en 189 bij Infrax', verklaarde ze gisteren in het Vlaams Parlement.

Hoe het komt dat zoveel bestuurszitje verdeeld kunnen worden in de energiedistributie?

Neem Eandis. Een bedrijf met meer dan 3.000 werknemers en verantwoordelijk voor het beheer van de energienetten in 80procent van de Vlaamse gemeenten. En goed voor zestien bestuurders. Onder meer Louis Tobback (SP.A, burgemeester van Leuven) en Piet Buysse (CD&V, burgemeester van Dendermonde) bezetten bestuurszitjes bij Eandis.

Maar Eandis is ondanks zijn grote verantwoordelijkheden niet veel meer dan een werkmaatschappij die de energienetten beheert in naam van zeven intercommunales. Al deze intercommunales hebben weliswaar geen enkel personeelslid op de loonlijst staan, maar ze hebben wel elk een directiecomité en een raad van bestuur. En daar houdt het nog niet op, want al deze intercommunale-vennoten van Eandis hebben een zustermaatschappij. Dat zijn de zogenaamde financieringsintercommunales. Met alweer voor elk een directiecomité en een raad van bestuur.

Dit hele spinnenweb van intercommunales rond Eandis is anno 2011 goed voor circa 550 bestuurzitjes voor gemeentelijke mandatarissen. Elke vergadering levert een zitpenning op. Daar komt nog bij dat de netbeheerders flink wat geld stoppen in materiële toemaatjes voor al de bestuurders. Dat gaat van een dinercultuur tot uitnodigingen voor het volgen van voetbalwedstrijden vanuit businessseats, de organisatie van concerten en gratis abonnementen voor bijvoorbeeld het openluchtmuseum van Bokrijk en Planckendael. Volgens Peter Reekmans van de LDD kost dat allemaal samen jaarlijks 25miljoen euro.

Daarbij komt nog dat grote vragen rijzen of al die gemeentelijke bestuurders in de distributie-intercommunales over voldoende kennis beschikken, of zelfs voldoende belangstelling hebben voor energiedistributie. Bovendien weegt dit complexe netwerk van intercommunales ook op de goede werking van Eandis. Zo hebben de intercommunales nog een grote impact op de investeringen in de energiedistributienetten.

Gisteren boog de top van Eandis zich over een reeks voorstellen om de netbeheerder grondig te hervormen. Het was overigens al het tweede grote 'politieke overleg' in een maand tijd. Het massaal schrappen van bestuurszitjes is aan het uitgroeien tot het symbool van dit overleg.

Iedereen is het erover eens dat het aantal bestuurszitjes snel gehalveerd moet worden. Bij de SP.A willen ze zelfs maar een derde van de bestuursmandaten overhouden. De drie klassieke politieke partijen -CD&V, SP.A en Open VLD- verschillen echter grondig van mening hoe dat moet gebeuren. Eandis-voorzitter Geert Versnick moest gisteren na afloop toegeven dat de meningsverschillen blijven bestaan. 'Maar we gaan in de goede richting', verzekerde hij.

Hij blijft hopen op een doorbraak op vrij korte termijn. Logisch, want als die er niet komt dan zullen na de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar alweer 550 bestuurszitjes verdeeld moeten worden.