Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Verschenen

Klimaatfonds verkoopt 'groene' aandelen (Het Laatste Nieuws, 9 mei 2012)

09/05/2012 07:32 - Verschenen

Elke Limburger kan voortaan aandelen kopen uit het Limburgs Klimaatfonds. 100 euro per stuk met een maximum aan 25 aandelen. Met het geld dat dat opbrengt, willen onder meer LRM en Nuhma investeren in energiebesparing, warmtepompen, lage-energie woningen of elektrische voertuigen. In ruil krijgt de aandeelhouder jaarlijks een dividend dat naar schatting één procent hoger ligt dan het spaarboekje. Vlaams Parlementslid en professor economie Lode Vereeck (LDD) waarschuwt: "door de inflatie ga je er geen geld aan verdienen".

Het 'Limburgs Klimaatfonds' start vanaf vandaag. Met het geld investeren de LRM, het Limburgs klimaatbedrijf NUHMA en de coöperatieve LIMCOOP in klimaatvriendelijke projecten. "We denken aan energiebesparing via warmtepompen, biomassa, lage-energie woningbouw, elektrische voertuigen en andere maatregelen", zegt Jeffrey Alenus van LRM. "Het fonds biedt aan elke Limburger de kans om mee te genieten van de opbrengsten. De winst die uit deze activiteiten voortvloeit, verdelen we opnieuw onder aandeelhouders. Het Klimaatfonds streeft naar een jaarlijks dividend dat één procent hoger ligt dan het rendement van een spaarboekje. Aandeelhouders investeren zo in klimaatvriendelijke projecten in eigen streek en hebben uitzicht op een mooi rendement."

"Burger subsidieert"

Vlaams parlementslid en professor economie Lode Vereeck (LDD) is eerder sceptisch wat dat laatste betreft. "Uiteraard ben ik ook een grote voorstander van hernieuwbare energie, maar het rendement ligt hier wel erg laag", aldus Vereeck. "Logisch, want veel van dergelijke initiatieven zijn nu eenmaal niet rendabel. Bij zonne- en windenergie brengen alleen de groenestroomcertificaten geld op, maar dat wordt door Eandis, Infrax en Elia betaald. Dat kost hen veel geld, maar dat rekenen ze gewoon door aan de consument. Het zijn dus alle burgers die deze groene investeringen subsidiëren. Het 'Limburgs Klimaatfonds' spiegelt een dividend van één procent boven het gewone spaarboekje voor. Dat komt overeen met 2 procent. Tel daar de roerende voorheffing vanaf en je komt uit op een return van 1,58 procent. Dat is minder dan de inflatie kost. Aandeelhouders zullen er bijgevolg geld aan inschieten." De winst is niet het belangrijkste in het klimaatfonds. "We willen hier niet de beursspecialisten mee aantrekken", zegt Alenus. "Dat iedereen zijn of haar stukje bijdraagt aan Limburg Klimaatneutraal is voor ons belangrijk en aan dat gedachtengoed proberen we een mooi dividend te koppelen." Geïnteresseerden kunnen zich kandidaat stellen via een online inschrijvingsformulier op www.limburgsklimaatfonds.be.

© 2012 De Persgroep Publishing