Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Persberichten

Kleurrijk LDD-protest tegen overbodige provinciebesturen

10/10/2012 10:56 - Persbericht

351 ballonnetjes roepen kiezer op tot blanco-stem

Persbericht 10 oktober 2012,
Met een ludieke ballonnenactie voor het Provinciehuis van Vlaams-Brabant in Leuven heeft LDD vanmiddag de kiezer opgeroepen  om van 14 oktober een referendum te maken over de provincieraden. Een blanco of ongeldige stem is het beste protest tegen het voortbestaan van dit nutteloze en dure beleidsniveau. Om haar eis kracht bij te zetten, heeft de partij 351 ballonnen opgelaten: één per Vlaams provincieraadslid. Hierbij enkele foto's van de geslaagde actie op het Provincieplein in Leuven.

Peter Reekmans, Vlaams parlementslid LDD: "Getallen zeggen mensen weinig, maar wie de 351 ballonnen heeft zien opstijgen beseft hoe waanzinnig veel mensen straks de Vlaamse provincieraden gaan bevolken. Er zijn ongeveer drie keer meer provincieraadsleden dan Vlaamse parlementairen. Dat is veel, zeker voor een beleidsniveau dat nauwelijks nog bevoegdheden overhoudt. Zonde van de tijd en het talent van die verkozenen én zonde van het belastinggeld van de burger."

Druk je stempel en stem blanco

Onderzoek toont aan dat een meerderheid (54%) van de Vlamingen de provincies liever afgeschaft ziet, terwijl slechts 17% de provincies wil behouden. De grote groep onverschilligen bewijst wat we allemaal al weten: het provinciale beleidsniveau leeft niet bij de burger en heeft geen democratische meerwaarde.  

Boudewijn Bouckaert, Vlaams parlementslid LDD: "Alle provincies voeren op de valreep nog een grootschalige promotiecampagne, met de schimmige uitnodiging 'Druk je stempel op de provincie'. LDD heeft in Vlaams-Brabant als voorbeeld zijn stempel gedrukt door samen met de ballonnen de provincieraden definitief los te laten. Als er zondag voor de provincieraadsverkiezingen genoeg mensen blanco of ongeldig stemmen, is dat een duidelijk signaal richting Brussel dat ook zij willen dat de overheid eindelijk op zichzelf bespaart."