Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Verschenen

Kinderopvang weegt op gezinsbudget (De Zondag, 18/12/2011)

18/12/2011 11:34 - Verschenen

Veel ouders van jonge kinderen hebben het alsmaar moeilijker om financieel rond te komen. Eén van de grote oorzaken hiervan is de hoge kost van de kinderopvang. "Door de fiscaliteit hieromtrent aan te passen, kunnen we de last op het gezinsbudget verlagen", meent Vlaams parlementslid Peter Reekmans.

 

"Een voorbeeld: een gezin heeft één kindje en dat gaat vanaf januari naar de kinderopvang. De ouders betalen daar maandelijks een kleine 500 euro als opvangkost (25 euro per dag). Voor een jong gezin met een gemiddeld inkomen van 3.000 euro per maand is dit één zesde van het maandbudget dat opgaat aan kinderopvang. Op jaarbasis betaalt dit gezin dus 6.000 euro aan de opvangplaats. Bij de belastingaangifte van dat jaar - in juni het jaar erop - kan het gezin hiervan 2.688 euro (11,2 euro per dag per kind) recuperen. Het gezin zal deze aftrek pas terugkrijgen tegen pakweg november." Als de ouders in dit voorbeeld het geld via hun belastingbrief kunnen recupereren, zullen ze dus al 22 maanden 500 euro betaald hebben of een kleine 11.000 euro. "Als ditzelfde gezin nog een tweede kindje krijgt dat ook naar de opvang moet, is de rekening snel gemaakt natuurlijk."

Meer en meer mensen stellen hun kinderwens uit door de hoge kost van kinderopvang, zo meent Reekmans. "Logisch, als men voor twee kinderen opvang moet betalen, gaat maar liefst een derde van het gezinsbudget hieraan op. Later krijg je wel een deel terug, maar je moet natuurlijk eerst betalen. Daarom stel ik voor dat men het belastingvoordeel rechtstreeks via het loon in rekening brengt. Dit zou bijvoorbeeld kunnen door een attest dat Kind&Gezin bezorgt aan de werkgever. Hierdoor krijgen de ouders dit voordeel onmiddellijk via hun hoger nettoloon en niet maanden later via hun afrekening van de personenbelasting. In plaats van 500 euro betalen de meeste ouders in dat geval maar 275 euro per maand, een verschil van 225 euro. Hierdoor daalt de last op het gezinsbudget van een zesde naar één op elf."