Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Persberichten

Kernbonus moet niet naar de staat, maar naar de klanten terugvloeien

28/04/2011 15:33 - Persbericht

LDD stelt vast dat de regering in lopende zaken net als in de twee voorbije jaren zich weer in alle bochten wringt om enkele honderden miljoen euro af te dwingen van de energieproducenten. Door het langer openhouden van de kerncentrales haalt vooral Electrabel een miljardenwinst binnen, maar daar heeft de betalende klant nog geen euro van teruggezien. 

Jean-Marie Dedecker, Kamerlid en voorzitter LDD: “Het energiedebat is helemaal vervalst, en de regering heeft nog extra mist gespoten door een extra rapport te vragen aan de Nationale Bank. Het verslag van de CREG stond de ministers niet aan, en de keffende energiewaakhond werd meteen een muilband omgedaan. Terwijl de federale overheid de tarieven van de elektriciteitsboeren met ruim één miljard naar beneden zou moeten halen, probeert ze weer enkele honderden miljoenen naar haar eigen federale begroting te versassen. Dit helpt de economie niet vooruit, helpt de burgers niet vooruit, maar komt alleen deze mankende regering in lopende zaken ten goede.” 

Liberalisering blijft uit.

Voor LDD is het al jaren een doorn in het oog dat de energiesector een speelbal is van de politiek en van Electrabel. Het enige resultaat is dat zowel de Vlaamse bedrijven als gezinnen van de hoogste energierekeningen van Europa hebben, en dat er geen enkel spoor van verbetering is te zien. Electrabel is de enige producent van kernenergie en kan op die manier alle concurrenten afhouden.

Jean-Marie Dedecker: “Alleen de bouw van een nieuwe kerncentrale in Vlaanderen kan onze toekomst van welvaart waarborgen. Maar men mag niet zo lang wachten om het productiemonopolie van Electrabel te doorbreken. Daarom stellen we voor om de huidige productiecapaciteit in een open markt te veilen, zodat er echte concurrentie mogelijk wordt. Zowel de bedrijven als de gewone mensen zullen daar automatisch de vruchten van plukken.”

Reacties op "Kernbonus moet niet naar de staat, maar naar de klanten terugvloeien"

Jef Keymeulen
28/04/2011 16:05
Ik zou de stelling nuanceren : als de (kern)energie zoveel extra winst zou maken dan moet dat geld naar de vernieuwing van de oude kernreactoren geleid worden. Vervang de 7 oude reactoren door 8 nieuwe reactoren dan mogen alle steenkoolcentrales verdwijnen voor de helft van het uranium verbruik van vandaag én voor het energieverbruik van morgen. Gascentrales worden alleen gebruikt voor het alternatief van de 'groen'stroom als er geen zon en/of wind is.

De extra kost van de groenestroom (lager rendement van de bestaande centrales, aanpassingen van het net en de groenestroomcertificaten) moet gefinancieerd worden door de partijkassen die hiervoor destijds gekozen hebben. Partijen moeten ook eens voor hun verantwoordelijkheden geplaatst worden.

Geef ook uw mening!

Naam:*
E-mail (wordt niet getoond):*
Uw reactie:*