Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Persberichten

Kaderdecreet voorschoolse kinderopvang stapje in goede richting

06/05/2011 16:19 - Persbericht

De Vlaamse Regering gaf vandaag haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet Voorschoolse Kinderopvang. Volgens Vlaams parlementslid Ivan Sabbe is het nieuwe kaderdecreet kinderopvang een stap in de goede richting, maar Sabbe pleit er voor om de aanbodsubsidiëring te vervangen door een beleid van vraagsturing waarbij de ouders met kinderopvangcheques worden ondersteund.

Ivan Sabbe, Vlaams volksvertegenwoordiger: “Ik pleit al langer voor gelijke vergunningsvoorwaarden voor gelijke kinderopvanginitiatieven en voor het wegwerken van de financiële discriminatie tussen de gesubsidieerde en zelfstandige kinderopvangsector. Het nieuwe kaderdecreet kinderopvang komt daar aan tegemoet, en dat is alvast een stap in de goede richting. Het voorontwerp van decreet schept echter nog geen duidelijkheid over de concrete invulling van de vergunningsvoorwaarden en van de subsidiebedragen. Daarnaast is het ook jammer dat minister Jo Vandeurzen zich blijft vastklampen aan de aanbodsubsidiëring. In plaats van het aanbod te subsidiëren, pleit ik voor een beleid van vraagsturing waarbij de ouders waar nodig – via kinderopvangcheques – ondersteund worden en het aanbod kan concurreren zonder onder welomlijnde kwaliteitsvereisten te duiken.”

Reacties op "Kaderdecreet voorschoolse kinderopvang stapje in goede richting"

joke van haeren
16/05/2011 13:34
Beste mensen van LDD,

Alhoewel jullie vraag volledig kadert in de ideologie van jullie partij, raak ik jullie toch eens aan om in Nederland te kijken naar de gevolgen van dit beleid. In Nederland heeft deze bewuste keuze om marktwering toe te staan in de sector de regering opgezadeld met een grote financiƫle kater :

Het systeem van vraag en aanbod om de prijs te drukken faalt. Er is onvoldoende aanbod dus de prijzen blijven hoog.
Ouders zijn slechts kwaliteitsbewakers bij voldoende aanbod. Maar het aanbod is onvoldoende. De kwaliteit daalt verder.
Onvoldoende aanbod en te dure dagprijzen verplicht de overheid financieel bij te springen, zonder dat zij zicht hebben waar zij op termijn financieel uitkomen.
De overheid moet bijkomende structuren oprichten en financieren om de kwaliteit in de private sector te handhaven.

Geef ook uw mening!

Naam:*
E-mail (wordt niet getoond):*
Uw reactie:*