Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

LDD in de kijker

Jong talent in de Oostendse tent

28/04/2011 10:47 - LDD in de kijker

Woensdag 27 april organiseerde Oostende Werft in de Loungebar van het Kursaal een middaggesprek met als titel 'Jong talent in de Oostendse tent'. 

"Wat maakt Oostende aantrekkelijk voor jongeren?", "Hoe is de relatie wonen/werken?" en "Wat verwachten jongeren van een stad?" waren enkele van de vragen waarmee Vicky Pettens (directeur Dienst Jeugd Stad Oostende), Pieter Hens (marketeer Dienst Toerisme Oostende) en Sara De Muynck (coördinator Horizon Educatief) geconfronteerd werden.

Oostende kent het laagste percentage jongeren van de dertien Vlaamse centrumsteden en in 2010 bedroeg de jeugdwerkloosheid 21,68% (Het West-Vlaamse gemiddelde bedraagt 12,79%), terwijl zelfstandigen smeken om personeel. Volgens Vicky Pettens komt dit deels doordat Oostende slechts een halve economische cirkel heeft, maar dan kunnen we ons toch afvragen hoe het komt dat dit in het verleden altijd een troef geweest is voor de stad en hoe het komt dat men daar in andere havensteden geen last van ondervindt. De enige reden is een falend beleid op nationaal, Vlaams en lokaal niveau en dit in combinatie met de kortetermijnvisie van het stadsbestuur.

Pieter Hens had het bij het rechte eind door te stellen dat er meer trekpleisters en/of attracties moeten komen die jongeren aanspreken en die vooral blijvend zijn (iets waar LDD Oostende overigens al jaren voor pleit). 
Dit gecombineerd met een visionair beleid inzake woonaanbod en werkgelegenheid voor jongeren en jonge gezinnen kan Oostende die noodzakelijke verjongingskuur bezorgen. Jammer genoeg moeten we vaststellen dat het stadsbestuur andere prioriteiten heeft waar vooral de immobiliënsector beter van wordt.

Wie concrete antwoorden of oplossingen verwachtte bleef helaas wat op z'n honger zitten, ook al omdat het gesprek bij momenten ontaardde in een "goed nieuws"-show. Zonder afbreuk te willen doen aan wat hun organisaties bewerkstelligen werd er door de panelleden teveel nadruk gelegd op wat ze goed doen.

Voor de kritische noot was het wachten op de vragen uit het publiek zoals van Joerie Osaer (LDD Oostende) die ervoor waarschuwde dat "Oostende enkel verkopen als zijnde een pretpark, zonder te investeren in het sociaal weefsel vroeg of laat problemen zal opleveren". De problemen die door sommige allochtone jongeren gecreëerd worden zorgen er mee voor dat onze eigen jongeren wegtrekken; deze problematiek weegt zwaar door. Verder hekelde Joerie Osaer ook het gebrek aan deftige infrastructuur voor jongeren terwijl men tegelijkertijd zwaar investeert in dienstencentra voor senioren.