Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Verschenen

Jean-Marie Dedecker: 'Stichting Laurent heeft maar 1.000 euro in kas' (De Morgen, 08/04/2011, p5)

08/04/2011 09:22 - Verschenen

BRUSSEL l De private stichting Global Renewable Energy & Conservation Trust (GRECT), in wier naam prins Laurent naar Congo reisde, heeft sinds haar oprichting in 2006 nog maar één keer balansen neergelegd bij de Nationale Bank (NBB). Dat gebeurde in januari van dit jaar, maar gepubliceerd zijn de balansen nog niet.

Jean-Marie Dedecker (LDD) kreeg de balans voor 2010 in handen en had gisteren nieuws voor de overige aanwezigen in de Kamer: "Het kan alvast niet de GRECT zelf zijn geweest die de reiskosten of het hotel heeft betaald. Volgens wat we kunnen zien is de GRECT een lege schelp. De stichting van Laurent heeft momenteel maar 1.000 euro in kas."

Villa op Sicilië

De balans laat ook zien dat prins Laurent via de GRECT belangen heeft in twee vastgoedbedrijven: Rec Arlon 67 en Cerbux Invest. Via dat laatste bedrijf financierde hij ook de aankoop van een villa op het Siciliaanse eiland Panarea. De bedrijven zijn samen eigenaar van het Huis van de Hernieuwbare Energie in de Aarlenstraat in Brussel. Het gebouw, goed voor 2.800 m2 kantoorruimte in een van de duurste delen van de hoofdstad, wordt verhuurd aan de European Renewable Energy Council (Erec). Dat is een verzameling van Europese vakorganisaties uit de sector van de schone energie. Het huis dient als voorbeeld van hoe bestaande gebouwen kunnen worden verwarmd en verlicht zonder aansluiting op het elektriciteitsnet. Het gebouw wordt geothermisch verwarmd door vier 115 meter diepe putten en hittepompen.

Hoewel de twee vastgoedbedrijven met Erec huurcontracten hebben lopen tot in 2032 gaat het hen financieel helemaal niet voor de wind, zegt Dedecker. "Cerbux Invest heeft een gecumuleerd verlies van meer dan 1,3 miljoen euro. Bij Rec Arlon 67 bemerken we een negatief eigen vermogen van meer dan 300.000 euro en een verlies van 700.000 euro. Dat zijn verontrustende cijfers. Het is dat ze vastgoed in hun bezit hebben, zo niet flirten deze bedrijven met het faillissement. Ik zou graag vernemen wat er misloopt bij deze bedrijven."

De Morgen
(DDC)
© 2011 De Persgroep Publishing

Reacties op "Jean-Marie Dedecker: 'Stichting Laurent heeft maar 1.000 euro in kas' (De Morgen, 08/04/2011, p5)"

Guillaume Plas
08/04/2011 16:58
Bruno Tobback (als minister van de pensioenen) gaf aan de vastgoedvennootschap Cerbux bij K.B. van 3.12.2006 een som van 50.000€ (2 miljoen Bef belastinggeld). Zie hbvl.be 14.2.2007 "Overheidsgeld voor ecohuis prins Laurent". Hoe kon Bruno Tobbak als minister van pensioenen 2 miljoen Bef schenken aan een vastgoedmaatschappij om prins Laurent te plezieren en bezig te houden. Waarom heeft JM Dedecker daarover niet gesporken in het parlement? en waarom ook niet op deze JM webstek? Kon Bruno Tobback als minister van pensioenen dit geld van de Staat zou maar wegsmijten onder de vorm van een KB om aan de prins Laurent toe te laten allerlei "eigenaardige klusjes" te verrichten om het geld te verspillen?

Geef ook uw mening!

Naam:*
E-mail (wordt niet getoond):*
Uw reactie:*