Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Verschenen

Jean-Marie Dedecker dient volgende week een klacht tegen de Gemeentelijke Holding in (De Standaard, 10/11/2011)

10/11/2011 10:49 - Verschenen

'Ik ben net de stukken van mijn advocaat aan het nalezen', zegt LDD-kamerlid Jean-Marie Dedecker. 'Maandag of dinsdag dien ik bij de Brusselse onderzoeksrechter een klacht met burgerlijke partijstelling in tegen de Gemeentelijke Holding." De onderzoeksrechter is dan in principe sowieso verplicht om een gerechtelijk onderzoek op te starten.

Dedecker baseert zich voor zijn klacht op een artikel in de Gemeentewet waarbij inwoners namens hun gemeente in rechte kunnen optreden, als die verzuimt om dat te doen, op voorwaarde dat hij daar zelf de kosten voor draagt. Dedecker zet die stap voor de stad Oostende, waar hij gemeenteraadslid is. Hij probeert zoveel mogelijk burgers te overtuigen om hetzelfde te doen en heeft al medestanders gevonden in onder meer Antwerpen, Blankenberge, Diepenbeek, Roeselare en Wetteren.

Hij maakt zich sterk dat de stad, in zijn geval Oostende, als aandeelhouder volledig werd misleid en opgelicht bij de aankoop in 2009 van een pakket van ruim 90.000 preferente aandelen van de Gemeentelijke Holding voor een bedrag van 3,7 miljoen euro. Hij stelt zich onder meer vragen bij de constructie waarbij de Gemeentelijke Holding aandelen-Dexia kocht met een lening van Dexia. Hij verwijt de Holding ook dat ze een dividend van 13procent beloofde terwijl ze toen al wist dat ze in de problemen zat en dat de Holding verzwegen heeft geld gestoken te hebben in het hefboomfonds Cheyne Capital.

'Bij deze wens ik dan ook klacht met burgerlijke partijstelling in te dienen wegens misbruik van vertrouwen, oplichting, valsheid in geschrifte en gebruik van valse stukken lastens de Gemeentelijke Holding en onbekenden', luidt de officiële klacht. Maar wat wil Dedecker bereiken? Hij wil dat gerechtigheid geschiedt en dat de gemeenten hun geld terugzien. Dat laatste wordt wel moeilijk aangezien de Gemeentelijke Holding in vereffening gaat.

© 2011 Corelio