Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Verschenen

Isoleer uw dak en maak winst (Het Laatste Nieuws, 27/05/2011, pagina 5)

29/05/2011 14:56 - Verschenen

Je dak isoleren en daar nog geld aan overhouden ook? Het klinkt absurd, maar het kan perfect. Een man uit Kortrijk kreeg van de stad, van Eandis en van de Vlaamse overheid veel meer subsidies dan de werken hem hebben gekost. Bovendien kan hij die kosten nog eens aftrekken van zijn belastingen. "Jackpot", sneert Jean-Marie Dedecker, die het systeem aan de kaak stelt. Minister Van den Bossche gaat de subsidiëring hervormen. "Want dit kan niet de bedoeling zijn."

In juni van vorig jaar liet M. uit Kortrijk zijn zolder (90m2) isoleren door een geregistreerde aannemer. Dat kostte hem 1.361 euro, btw inbegrepen. Tot zijn eigen steile verbazing kreeg hij een hoger bedrag aan subsidies terug: 360 euro van Eandis (4 euro/m2), de vaste 500 euro van de Vlaamse overheid én een riante premie van 720 euro van de stad Kortrijk. Samen goed voor 1.580 euro. Winst: 219 euro. En bovendien mag hij 40 procent van zijn investering aftrekken van zijn belastingen.

"Subsidiewaanzin", is zijn besluit. "De boodschap is: stop met werken, isoleer zo veel mogelijk oude daken en leef van de winst die je boekt dankzij je subsidies. In welk land leven wij?" Dat vraagt Jean-Marie Dedecker (LDD) zich al langer af. "In Subsidiestan", zegt hij. "Na de zonnepanelen: de dakisolatie. De nieuwe religie is groen, maar de belastingbetaler betaalt zich blauw."

Grote inkomens

Net als bij de zonnepanelen zijn het bovendien niet de kleinste huizen - en de kleinste inkomens - die ervan profiteren. Wie minder dan 40m2 te isoleren heeft, grijpt naast de Vlaamse premie van 500 euro. "Da's gek", constateert ook Freya Van den Bossche (sp.a), de Vlaamse minister van Energie en Wonen.

Van den Bossche gaat het Vlaamse susbsidiesysteem aanpassen, zegt ze. "We gaan de bijdrage van de netbeheerder (bijvoorbeeld Eandis) en die van de Vlaamse regering combineren tot één enkele premie. En die zullen we toekennen vanaf de eerste vierkante meter, zodat ook wie een klein dak heeft ervan kan genieten. Het bedrag zal oplopen per vierkante meter, maar bij een bepaalde oppervlakte houdt het op. Het is niet de bedoeling om de isolatie van kasteeldaken integraal te subsidiëren", klinkt het.

Goed besteed

Zoals het ook niet de bedoeling is dat mensen netto winst maken op de isolatie van hun dak of hun zoldervloer, zegt de minister. "Doorgaans is dat niet het geval, maar bepaalde gemeenten, zoals Kortrijk, geven inderdaad bijzonder hoge extra premies. Andere gemeenten geven helemaal niets. Dat staat hen vrij - ik heb daar niks aan te zeggen. Maar het zou handig zijn mochten de verschillende overheden hun beleid beter op elkaar afstemmen."

Ook zonder zo'n riante bijdrage van de gemeente is je dak isoleren spotgoedkoop. Gemiddeld, zo blijkt uit cijfers van Eandis, betaalt de klant slechts één achtste van de totale kostprijs. De rest wordt bijgepast door de overheid. Concreet: wie een dak van 65m2 isoleert, betaalt 1.625 euro voor levering en plaatsing. Eandis betaalt 260 euro terug, de Vlaamse regering 500 euro. En van de fiscus mag daar dan nog eens 40 procent, zijnde 650 euro van af. Zelf te betalen: 215 euro.

Dat lijkt belachelijk weinig, maar volgens minister Van den Bossche is elke euro subsidie goed besteed. "Een goede dakisolatie kan je energiefactuur met 30 procent verminderen", zegt ze. "Weinig investeringen zijn zo doeltreffend en zo lonend, voor de mensen zelf én voor de maatschappij."

Muren en vloeren

Toch gaat Freya Van den Bossche het totale bedrag aan subsidies voor dakisolatie verlagen. "Ik ga het spreiden over meer vormen van isolatie. Ook de isolatie van muren en vloeren levert veel energiewinst op, maar daarvoor bestaan er nu amper premies. Bovendien kan je die werken ook niet aftrekken van je belastingen. In verhouding tot dakisolatie is dat nu te duur." De minister hoopt dat het hervormde subsidiesysteem begin 2012 van kracht wordt.

Factuur:1.361 €

. Premie Eandis: 360 €

. Premie Vlaanderen: 500 €

. Premie Kortrijk: 720 €

Totaal premies: 1.580 €

Winst: 219 € (Plus 40% belastingaftrek)

 

bekijk hier het artikel

 

Jan Segers

Het Laatste Nieuws

© 2011 De Persgroep Publishing

 

Reacties op "Isoleer uw dak en maak winst (Het Laatste Nieuws, 27/05/2011, pagina 5)"

Nog geen reacties.

Geef ook uw mening!

Naam:*
E-mail (wordt niet getoond):*
Uw reactie:*