Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Verschenen

Internationale dag voor de vrede 'Peace One Day' in Wetteren

15/09/2011 12:05 - Verschenen

Voor de derde maal nodigen Volksvertegenwoordiger Boudewijn Bouckaert en Winnie Meeus alle Wetteraars uit op de unieke bijeenkomst met internationale erkenning: 'Peace One Day'. Deze gaat door op woensdag 21 september om 18 uur in de Reuzenlaan (Den Blakken).

Neem mee: één theelicht om een lichtkrans van 'Vrede' te maken, de kinderen omgeven door volwassenen laten witte ballons vliegen om 18 uur gevolgd door 1 minuut stilte. Daarna leest Volksvertegenwoordiger Boudewijn Bouckaert een Vrede-rede voor.

'Peace One Day' begon als een filmproject, gestart door de Britse filmmaker Jeremy Gilley in 1999, om een bepaalde dag te laten erkennen als een internationale dag voor vrede. Eén dag zonder aanslagen of geweld.

In 2001, amper 2 jaar later, werd 21 september door de leden van de Verenigde Naties erkend als de Internationale Dag voor de Vrede. In 2006 nam Peace One Day het initiatief om 200 landen een verbintenis met deze dag te laten aangaan, waaronder alle 192 VN-leden. Dit had een rechtstreeks effect op zo'n 27,6 miljoen mensen. Gilles verzamelde een hele reeks vooraanstaande supporters voor zijn werk, waaronder Cahris Martin, Sam Taylor Wood en Kofi Annan.
 

Annie Lennox zei over 'Peace One Day' het volgende: 'Als er iets is dat iedereen ter wereld aanbelangt, elke man, vrouw en elk kind, dan is het wel het belang van 'de vrede'. Zonder vrede kunnen we niet overleven. Valentijn vieren we op 14 februari. Kerstmis op 25 december en vele andere dagen... 'De Internationale Dag voor de Vrede vieren we op 21 september, zoals door de Verenigde Naties is gekozen, en de hele wereld is uitgenodigd om zich hierbij aan te sluiten!'.

(c) Het Nieuwsblad Online, Wesley Poelman