Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Interviews

"Ik presenteer elke week een nieuw gezicht"

08/10/2008 14:19 - Interview

Met acteur Karel Deruwe heeft Lijst Dedecker opnieuw een bekende Vlaming ingelijfd. "Vanaf nu stel ik elke week nieuwkomers voor", belooft Jean-Marie Dedecker. LDD telt inmiddels 123 erkende lokale afdelingen en 101 leden met een politiek mandaat.

"Ik wil niet langer langs de zijlijn staan klagen over de problemen in mijn sector."

Met dat argument meldt acteur Karel Deruwe (52) - onder meer bekend van Familie en Thuis - dat hij volgend jaar op een LDD-lijst deelneemt aan de Vlaamse verkiezingen.

Jean-Marie Dedecker probeert zich bescheiden op te stellen.

"Ik benader zelf niemand, maar toch komen onze nieuwkomers van overal en nergens. Ze stappen over van bijna alle andere partijen, maar er zijn ook heel wat nieuwkomers zonder een politiek verleden, zoals Karel Deruwe. Sommige politici proberen de indruk te wekken dat wij een asielcentrum voor ex-VB'ers zijn, maar dat klopt helemaal niet en het is ook zeker niet mijn ambitie."

"De meeste LDD-leden hebben zelfs nooit een lidkaart van een andere partij gehad", verklaart Peter Reekmans, die als nationaal partijsecretaris de architect is van de uitbouw van LDD.

"Daarom besteden we heel veel aandacht aan kadervorming, want we willen dat onze mensen weten waar ze aan toe zijn voordat ze op een lijst gaan staan. Van onze mandatarissen weten we natuurlijk precies waar ze vandaan komen. Opmerkelijk: de helft is overgestapt van VLD of Open Vld. Veel meer dus dan van het VB."

LDD in cijfers

En dan doet Reekmans een greep in de interne gegevens en geeft hij deze actuele stand van zaken over LDD.

  • "Onze partij heeft momenteel 6.744 leden. "
  • "We hebben in Vlaanderen 123 erkende afdelingen. Van de nog niet erkende afdelingen weten we zelfs niet hoeveel het er precies zijn, maar ik kan wel zeggen dat we in ongeveer 40 procent van de Vlaamse gemeenten officieel actief zijn."
  • "We hebben nu 101 mandatarissen in onze gelederen, met in totaal 116 mandaten. Enkele leden oefenen meer dan één mandaat uit, vandaar. Zo zit Jürgen Verstrepen zowel in het Vlaams Parlement als in de Antwerpse gemeenteraad."
  • "We maken deel uit van twee schepencolleges. In Ninove hebben we drie schepenen, in Affligem twee. Deze maand komt er in Vlaams-Brabant nog een derde college bij, maar ik kan nog niet zeggen waar."
  • "We hebben nu gemeenteraadsleden in alle provincies. Onze grootste fractie bevindt zich in Wetteren, met zeven raadsleden. Ook Sint-Katelijne-Waver is een bijzonder geval, met een vierkoppige fractie die bestaat uit twee ex-VLD'ers en twee ex-VB'ers."