Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Interviews

'Hoog tijd voor federale verkiezingen'

22/09/2008 13:45 - Interview

Voor Lijst Dedecker is er nog maar één uitweg uit de crisis: vervroegde federale verkiezingen. "Je kunt niet eindeloos palliatieve verzorging blijven toepassen", verduidelijkt boegbeeld Jean-Marie Dedecker in De Morgen.

Hoe moet het nu verder met de federale regering?

Jean-Marie Dedecker: "Ik zie nog maar één oplossing: organiseer nu eindelijk nieuwe federale verkiezingen. Het is nu al een jaar duidelijk dat we daar onvermijdelijk op afstevenen, je kunt die beslissing niet blijven uitstellen. De regering-Leterme I is doodziek. Palliatieve verzorging is compleet nutteloos geworden, het is tijd voor euthanasie. Tijd om een einde te maken aan de vaudeville."

Lossen nieuwe verkiezingen iets op?

"Dat valt af te wachten. Maar of ze nu al dan niet een oplossing uit de impasse bieden, is nu zelfs niet meer aan de orde. Ze zijn simpelweg onvermijdelijk. Alle partijen hebben zich de voorbije maanden uitgebreid geprofileerd, ze moeten zich nu maar eens onderwerpen aan het oordeel van de kiezer. En als je na die verkiezingen met deftige onderhandelingen begint, zonder meteen opnieuw voorwaarden en deadlines te stellen, moeten akkoorden mogelijk zijn. Nu is de regering van meet af aan gestruikeld over begrippen als 'onverwijld'. Voor alle politici is dit een kans om met een schone lei te beginnen en met een gerust geweten naar de regionale verkiezingen van juni volgend jaar te trekken."

Wie is de grote schuldige aan de huidige malaise?

"Ach, ik heb geen zin om zwartepieten te gaan uitdelen. Iedereen is schuldig. Alle regeringspartijen, Vlaamse én Waalse, hebben het afgelopen jaar één groot, cynisch spel gespeeld. Ik had dit schouwspel voorspeld, maar ik sta er toch met steeds groter wordende ogen naar te kijken."

De crisis slaat nu ook onverbiddelijk toe in de Vlaamse regering.

"Ik wil me zelfs niet uitlaten over de vraag of Geert Bourgeois nu al dan niet moet opstappen. Maar de N-VA moet ruim een jaar na de verkiezingen eindelijk eens beseffen dat je niet een beetje zwanger kunt zijn. Ofwel zit je in de regering, ofwel stap je eruit. Maar je kunt niet van twee walletjes blijven eten."

 

 

© 2008 De Persgroep Publishing