Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Verschenen

"Het nieuwe programma van LDD" (Het Belang van Limburg, 18/12/2010, p25)

18/12/2010 16:00 - Verschenen

BRUSSEL - Op haar programmacongres vandaag (zaterdag) zal LDD enkele nieuwe standpunten aan haar programma toevoegen.

"Nu de N-VA het confederalisme van ons heeft gekaapt en de sp.a ons pleidooi voor het afschaffen van de onroerende voorheffing op de eerste woning, moeten we ons profiel verscherpen", zegt Lode Vereeck.

"Daarom een nieuw, stevig basisprogramma dat klassiek-liberaal en optimistisch is. Het blijft gefocust op meer jobs door minder lasten op arbeid, en het blijft zich sterk verzetten tegen de regelneverij. We blijven voor open grenzen maar enkel voor zij die hier komen werken, en we zijn vooralsnog de enige partij die voor de auto en voor kernenergie is, simpelweg omdat de technologische vooruitgang dat toelaat."

Welk zijn nu de meest in het oog springende voorstellen die zaterdag aan het partijprogramma worden toegevoegd?

Overheidsbeslag: Het overheidsbeslag is al het geld dat de staat bij de burger ophaalt. Dat bedraagt vandaag maar liefst 48 procent van het bruto nationaal inkomen. "Dat betekent dat een Belg tot eind juni voor de overheid werkt en pas daarna voor zichzelf", zegt Vereeck. "Wij willen grondwettelijk verankeren dat dat overheidsbeslag in 2020 zal teruggelopen zijn tot 40 procent. Dat is haalbaar."

Belastingfactuur: Elke Belg moet jaarlijks een document krijgen met een lijst van alle belastingen die hij aan de verschillende overheden heeft betaald.

Fraudepolitiedienst: De oprichting van een nieuw Comité van Toezicht tegen Fraude. "Omdat internationale rankings uitwijzen dat ons land corrupter aan het worden is."

Efficiëntere besturen: "De provincies en de gouverneur blijven bestaan, maar de provincieraden en deputaties moeten weg. In de plaats willen we dat vakschepenen actiever kunnen gaan optreden, onder andere in intercommunales en andere tussenbesturen."

Uitkeringen: "Uitkeringen worden niet meer automatisch via vakbonden en ziekenfondsen uitgekeerd. Dat moet in de toekomst gebeuren via een openbare aanbesteding: wie de beste waar voor de beste prijs levert, mag die taak op zich nemen."

Subsidies: Aanbodsubsidies worden vervangen door consumentensubsidies. "Geef de centen niet aan de instellingen maar aan de mensen. Net zoals de GB zullen kinderdagverblijven, ouderencentra, cultuurhuizen, enz. hun klanten moeten verdienen."

Vlaktaks: "De 633 vakjes op de belastingbrief worden vervangen door één vakje, dat waarin je je inkomen invult. Weg dus met de honderden soorten aftrekposten, maar wel de invoering van een vlaktaks van 30 procent voor iedereen. De eerste 1.250 euro per maand zal belastingvrij zijn. Dit systeem is eenvoudiger en zorgt ervoor dat de zwaarste schouders ook de zwaarste lasten dragen."

Het Belang van Limburg
(YL/ED)
© 2010 Concentra

Reacties op ""Het nieuwe programma van LDD" (Het Belang van Limburg, 18/12/2010, p25)"

Nog geen reacties.

Geef ook uw mening!

Naam:*
E-mail (wordt niet getoond):*
Uw reactie:*