Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Interviews

“Het Belgische consumptiefederalisme is onhoudbaar” (Lode Vereeck)

23/03/2010 15:48 - Interview

"Volgen de Belgen de Griekse sirtaki richting de financiële afgrond?" vroeg het Nederlands dagblad De Telegraaf aan Lode Vereeck, fractieleider van LDD.

"Deze stelling zal me niet in dank worden afgenomen, maar België maakt inderdaad een goede kans om het Griekenland aan de Noordzee te worden."

Vaak wordt gewezen naar Spanje, Portugal, Ierland en Italië, die de volgende zouden zijn op de zwarte lijst van Europese brekebenen en ontspringen onze zuiderburen de dans. Dat beeld is volgens Vlaamse politicus en professor economie Lode Vereeck ten onrechte. Hij lapt uiteraard zijn landgenoten er niet graag bij, maar de kredietbeoordelaars zitten er in zijn ogen compleet naast.

Lode Vereeck: "België staat er veel slechter voor dan deze mensen kunnen inschatten. Dat komt doordat zij struikelen over de complexiteit van ons land. Helaas is het zo dat wij goede kans maken om het Griekenland aan de Noordzee te worden.."

Vereeck, Vlaams parlementslid namens de liberale oppositie LDD, windt er geen doekjes om.

"Het is onmogelijk voor de ratingbureaus om de communautaire spanningen in dit land goed te begrijpen. Vlaanderen zal in 2011 richting een begrotingsevenwicht gaan. Daarna vraagt de federale regering of wij een overschot willen creëren ter compensatie van de federale en andere overheden. Dat zal nooit gebeuren", zo heeft hij ervaren in zijn nieuwe leven als politicus.

"De economische motor Vlaanderen zal niet langer bereid zijn om de Belgische staat te hulp te schieten en dat wordt niet meegenomen in de berekeningen. De ratings van de Belgische overheid en het Waalse gewest zijn overgewaardeerd, die van Vlaanderen ondergewaardeerd."

Dat is de politieke kant van het verhaal. Maar ook de harde economische cijfers verontrusten hem.

"Ons tekort loopt nu tegen de 6%. Dat lijkt alleszins mee te vallen in vergelijking met de andere EU-landen, maar 4% is structureel, slechts 2% is te wijten aan de crisis."

"Bovendien is onze staatsschuld explosief. We zitten nu al bijna weer op 100% van het bruto binnenlands product. En als we niet oppassen, vliegen we terug naar de schrikbarende getallen uit de jaren '90 met een schuld van 130%", legt de man uit die als hoofddocent aan de Universiteit van Hasselt veel respect afdwong in zijn land.

In die jaren '80 en '90 was België samen met Italië één van de Europese landen met de hoogste schuld. Dit werd tot vlak voor de crisis stukje bij stukje opgelost, maar nu is de boot weer aan. Vorig jaar steeg de staatsschuld van België op een gegeven moment zelfs met 800 per seconde om ruim boven de 300 miljard te belanden.

Vereeck prijst zich gelukkig dat speculanten de Belgen nog niet op de korrel hebben.

"Belgisch staatspapier wordt voorlopig nog niet overgoten door een Grieks crisissausje."

Het is zeker niet zijn bedoeling om België in de vuurlinie te plaatsen voor nietsontziende speculanten. Maar hij hoopt dat de overheid snel haar verantwoordelijkheid pakt.

"Mocht het misgaan, dan hebben we ook niks meer in huis om het op te vangen. Want het geld is er tijdens de bankencrisis al doorheen gevlogen."

De Belgen zullen dit jaar zo'n €35 miljard moeten lenen om hun tekort te financieren. Intussen staat Vereeck niet meer alleen in zijn afwijkende mening. Ook obligatiehandelaren als het Zwitserse UBS en het Japanse Nomura hebben de naam van België al laten vallen als mogelijk doelwit.

Daarnaast had de Europese Commissie reeds een waarschuwende vinger. De Belgische regeringen moeten van de EU hun uitgaven verplicht en langdurig beperken. De commissie ziet vooral de hoge kostprijs van de pensioenen als de grote bedreiging.

Uitweg
Vereeck ziet nog wel één uitweg:

"De Belgische regering int de meeste belastingen en beheert het gros van de schuld. Veel geld vloeit echter naar de gewesten, die voor 70% leven van federale schenkingen. Dit is twee tot vier keer meer dan in andere federale landen."

"De gewesten hebben dus de lusten en weinig lasten. Dit Belgische consumptiefederalisme is onhoudbaar. De enige uitweg is meer fiscale verantwoordelijkheid en bevoegdheden bij de gewesten leggen. Aangezien de Franstaligen dit weigeren, ziet de toekomst er somber uit."

De Belgische overheid zegt zich niet te herkennen in de negatieve prognoses van Vereeck. Een woordvoerder laat weten dat er hard gewerkt wordt om een gezonde financiële huishouding te creëren.

"Dit negativisme van een lid van de oppositie delen wij zeker niet", aldus de zegsman, die er verder weinig woorden aan vuil wenst te maken.

(c) De Telegraaf