Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Persberichten

Hervorming Vlaamse overheid neemt valse start

14/07/2010 12:13 - Persbericht - Vlaams - Overheid - Vlaams parlement

In het kader van Vlaanderen in Actie (VIA) besliste de Vlaamse regering dat Vlaanderen tot de vijf beste regio's van Europa moet behoren op vlak van efficiëntie en effectiviteit van de overheid. Daarom vroeg ze aan het College van Ambtenaren-Generaal (CAG) om een meerjarenprogramma "Slagkrachtige Overheid" uit te werken.

Dit meerjarenprogramma is opgebouwd rond vier strategische doelstellingen: minder bestuurlijke drukte en vereenvoudiging door een interne staatshervorming, meer doen met minder, betere dienstverlening door innovatie, en meer oplossingsgericht werken.

 

Om de voortgang te evalueren heeft de regering twee ad hoc adviesorganen opgericht. Eén ervan is de Commissie voor Efficiënte en Effectieve Overheid (CEEO). Het CEEO is zeer kritisch over het meerjarenprogramma en stelt o.a. dat er geen aandacht is voor het personeelsbeleid en dat de projecten niet zijn doorgerekend.

"Binnen het CAG wordt het meerjarenprogramma "Slagkrachtige Overheid" getrokken door de directeur-generaal van de Diensten Algemeen Regeringsbeleid (DAR), Maarten Rubens, die ook lid  is van het CEEO."

"Enerzijds moet hij dus - in opdracht van de Vlaamse regering - een meerjarenprogramma opmaken; anderzijds moet hij zijn eigen plan evalueren. Als je dan vaststelt dat de CEEO zware kritiek heeft op het plan, dan heb ik toch mijn bedenkingen bij deze manier van werken. Niet alleen is de voetballer ook scheidsrechter, hij keurt ook nog zijn eigen goal af. Dit is te gek voor woorden." aldus LDD-voorzitter Lode Vereeck.

LDD vraagt zich ook af waarom er opnieuw een aparte commissie moest opgericht worden voor de evaluatie van het meerjarenprogramma. Vlaanderen heeft immers al drie adviesorganen (SERV, Vlabest en SBOV).

De CEEO kost bovendien 46.000 euro per jaar. De SERV heeft dan maar op eigen initiatief een advies opgemaakt dat zware vraagtekens plaatst bij dit meerjarenprogramma. Zo is er volgens de SERV een gebrek aan ambitie, een gebrek aan transparantie en is er nood aan een sterke aansturing vanuit de Vlaamse administratie.

"Het is tekenend voor de Vlaamse beleidscultuur dat men voor het vereenvoudigen van de overheidsstructuur nieuwe commissies in het leven roept en de bestaande adviesorganen buiten spel zet. Als Vlaanderen efficiënter wil werken, kan men voor mijn part al beginnen met de CEEO op te doeken." aldus Vereeck.

Opmerkingen of vragen over dit artikel? Laat het ons weten via onderstaand formulier.

E-mailadres: *
Boodschap: *
 

Lees hier ons privacybeleid

 

*Verplichte velden

Reacties op "Hervorming Vlaamse overheid neemt valse start"

Nog geen reacties.

Geef ook uw mening!

Naam:*
E-mail (wordt niet getoond):*
Uw reactie:*