Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Verschenen

Haperende administratie bezorgt IWT slecht rapport (De Standaard pag. 7 22/05/2013)

22/05/2013 08:50 - Verschenen

Het Vlaams innovatie-instituut IWT ligt onder vuur, niet voor zijn innovatie, maar voor de haperende administratie.

Brussel - De ziekte van veel overheidsdiensten is dat ze zichzelf te veel geld geven en méér tijd besteden aan hun eigen administratie dan aan hun taak zelf. Het IWT, dat Vlaamse innovatiesubsidies geeft aan bedrijven en onderzoeksinstituten, is in het andere bedje ziek, zo blijkt uit een uitgelekt bedrijfsrevisorenrapport.

Het IWT gaf zich te weinig middelen om de zaken administratief goed op te volgen.De Standaard vernam dat het IWT maar 2,7 procent van zijn middelen daaraan besteedt, terwijl vergelijkbare Nederlandse instellingen vijf à negen procent van hun budget daarop inzetten.

Het IWT hechtte dus meer belang aan de tevredenheid van zijn klanten dan aan het administratief in orde zijn.

Die optie was niet abnormaal. De raad van bestuur van het IWT bestaat uit vertegenwoordigers van de klanten. En intern wegen de slimme mensen die moeten oordelen over de innovatieve projecten het zwaarst; zij vinden het, net als academici, minder belangrijk dat de vakjes van de formulieren perfect en snel zijn ingevuld. Dat laatste duurde tot bleek dat ze aan de boekhouding niet de gegevens bezorgden waarmee die een uitbetalingsplanning kon opmaken. Dat leidde enkele jaren geleden tot een uitbetalingscrash.

De administrateur-generaal die drie jaar geleden benoemd werd, Veerle Lories, moest orde op zaken stellen. 'We zijn daarmee bezig en vorderen', zegt ze. Voogdijminister Ingrid Lieten (SP.A) erkent dat. 'Maar het gaat nog te traag', zei ze gisteren. Ze verhoogt de druk maar schiet Lories niet af.

Vlaams parlementslid Lode Vereeck (LDD), die het bedrijfsrevisorenrapport in handen kreeg en onthulde in De Morgen, doet dat wel: hij zegt dat zowel het management als de raad van bestuur boter op het hoofd heeft maar ook de twee ministers - Ingrid Lieten en Philippe Muyters (N-VA) - die een regeringscommissaris in het IWT hebben en dus vroeger hadden kunnen en moeten ingrijpen. (g.teg.)

© 2013 Corelio

g.teg - De Standaard, pag. 7