Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Persberichten

Grootste huisbaas van Vlaanderen moet voor eigen deur vegen

20/10/2010 18:30 - Persbericht - Wonen

Vlaams minister van Wonen en Energie Freya Van den Bossche (sp.a) maakte vandaag bekend dat ze in de private huurmarkt de lat flink wat hoger wil leggen inzake energiezuinigheid. Peter Reekmans, Vlaams volksvertegenwoordiger LDD, stelt zich echter vragen bij deze voornemens. Volgens hem moet de minister immers zelf het voorbeeld geven door als 'grootste huisbaas van Vlaanderen' in de eerste plaats de sociale huurwoningen energievriendelijk te maken.

Huurwoningen die in 2020 over geen dakisolatie beschikken, zullen niet meer kunnen worden verhuurd, is haar boodschap. Daarnaast kondigde Vlaams minister Van den Bossche ook aan te zullen onderzoeken hoe ze de bestaande energiescans kan uitbouwen tot volwaardige woonscans, waarbij niet enkel de energiezuinigheid maar de gehele woonkwaliteit van een woning wordt nagegaan.

Peter Reekmans (LDD), Vlaams volksvertegenwoordiger: "Ik stel mij vragen hieromtrent, temeer dit voornemen uitsluitend betrekking heeft op de private verhuurmarkt. Deze voormiddag interpelleerde ik immers de minister in de parlementscommissie Wonen over haar beleid inzake het renoveren en het isoleren van de sociale huurwoningen in Vlaanderen. Hieruit bleek dat er voor wat betreft het sociaal huurpatrimonium  nog heel veel werk aan de winkel is. Als 'grootste huisbaas van Vlaanderen' met 140.000 sociale huurwoningen zou de minister dan toch minstens zelf het goede voorbeeld inzake energiezuinigheid moeten geven. Maar de realiteit is helaas anders."

De voorbije jaren lichtte de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) 108.000 sociale huurwoningen door. Dit is ongeveer tachtig procent van alle sociale huurwoningen in Vlaanderen. Energiezuinig bleken die niet te zijn vermits maar liefst 45% van de woningen niet in dubbel glas, dakisolatie en/of centrale verwarming voorzag. Daarom stelde de minister eind september 2,4 miljard euro in het vooruitzicht voor het doorvoeren van een inhaaloperatie, voorlopig zonder verder concreet resultaat.

Peter Reekmans: "Er bestaat momenteel geen sluitende planning noch budgettering inzake het renoveren en het isoleren van het sociale huurpatrimonium. Het is dan ook volstrekt ongepast dat de minister haar pijlen nu op de private verhuurmarkt richt. De cijfers spreken voor zich. Indien de minister tegen 2020 écht resultaten wil op het vlak van energiezuinige woningen, dan zal ze in eerste instantie reuzenstappen moeten zetten in haar eigen sociale huisvestingssector. Ik wijs er de minister bovendien op dat zij, als bevoegd minister van Wonen en Energie, alle sleutels in handen heeft om dit thans daadwerkelijk te realiseren."

Reacties op "Grootste huisbaas van Vlaanderen moet voor eigen deur vegen"

Nog geen reacties.

Geef ook uw mening!

Naam:*
E-mail (wordt niet getoond):*
Uw reactie:*