Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Verschenen

Goedkope M-buspas ligt fel onder vuur (Het Nieuwsblad, 28/12/2011)

28/12/2011 18:00 - Verschenen

Een dagpas voor de bus en een toegangsticket voor het museum M in Leuven aanbieden voor 7 euro is volgens Vlaams parlementslid Peter Reekmans (LDD) uit Glabbeek pure geldverspilling.

Volgens Reekmans kampt vervoersmaatschappij De Lijn al langer met een onevenwichtige begroting. Daarom vindt hij dat belbussen en gratis abonnementen voor 65-plussers dringend aan herziening toe zijn. Er kan bespaard worden op de publiciteit, vindt Reekmans. Iedereen kent De Lijn immers omdat je er dagelijks mee geconfronteerd wordt in het straatbeeld. Ook de samenwerking met het Leuvense museum M neemt Reekmans stevig op de korrel. "De samenwerking is allesbehalve kostenefficiënt. Een toegangsticket voor het museum kost normaal 9 euro. Een dagpas van De Lijn kost tussen de 5 en 6 euro. Een M-buspas voor bezoek aan de Leuvense museumtempel kost 7 euro. In die prijs zijn het toegangs- en busticket inbegrepen. Je kan dus goedkoper het museum bezoeken en onbeperkt gebruik maken van alle buslijnen in Vlaams-Brabant. Dat is toch volledig absurd. Zeker nu De Lijn in het rood staat. Er moet dringend een einde komen aan dit soort verspilling", meent Reekmans.

De Lijn wil niet op de zaken vooruit lopen. 'De begroting voor 2012 wordt pas in januari door de raad van bestuur goedgekeurd. Het is dus nog onduidelijk of we met een tekort te maken zullen hebben. Wat betreft de publiciteit: we blijven het belangrijk vinden om onze reizigers eraan te herinneren welke diensten we leveren', zegt woordvoerder Tom Van De Vreken.

Ook de M-buspas staat op dit moment niet ter discussie. 'We willen de mensen stimuleren om de auto thuis te laten. De bezoeker hoeft zich geen zorgen te maken over files en parking en de Leuvense binnenstad wordt op hetzelfde moment ontlast van extra verkeer', meent hij.

Denise Vandevoort (SP.A), schepen van Cultuur en voorzitter van M, laat weten dat de M-buspas momenteel een proefproject is. "We zijn daarmee afgelopen lente begonnen. De evaluatie volgt later dit jaar. Wel vinden wij deze samenwerking een bijzonder zinvolle manier voor mensen in Vlaams-Brabant om kennis te maken met zowel het museum M als de stad Leuven", zegt ze.

Onlangs lag ook het gratis busvervoer van studenten in Leuven onder vuur. Oppositieraadslid Luc Ponsaerts (Open VLD) vindt de jaarlijkse bijdrage van het stadsbestuur van 370.000 euro te hoog in budgettair krappe tijden. Bovendien, vindt hij, is Leuven zo compact dat studenten haast iedere verplaatsing te voet of met de fiets kunnen doen.