Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Persberichten

Geen anonieme maar discrete bevalling

07/10/2010 17:30 - Persbericht - Gezin

Naar aanleiding van het te vondeling leggen van een meisje in een parkeergarage in Gent, sluit LDD zich aan bij de voorstellen om de wetgeving aan te passen om discreet te kunnen bevallen. Maar de partij wijst er op dat een totaal anonieme bevalling de rechten van het kind miskent.

Jean-Marie Dedecker, Kamerlid LDD: "Een moeder die van haar kind wil bevallen zonder dat de omgeving dit weet, moet de mogelijkheid krijgen om buiten de strafwet te blijven, en toch veilig en comfortabel te bevallen. Maar in het belang van het kind moet er op een of andere manier een mogelijkheid blijven om de moeder weer op te kunnen sporen, anders is het kind hiervan het slachtoffer."

Voor LDD mogen vondelingen niet eeuwig in het ongewisse blijven over hun afkomst. Ze hebben quasi altijd behoefte aan een uitleg voor het feit dat ze zijn achtergelaten. Ook om medische redenen kan het belangrijk zijn om hun eigen voorgeschiedenis te kennen. Maar het spreekt alleszins voor zich dat later contact enkel gelegd kan worden als zowel het kind als de moeder daar mee instemmen.

Jean-Marie Dedecker: "In de Kamer zal ik pleiten voor een sluitende en eerlijke methode, die zowel de absolute anonimiteit voor de vrouw garandeert, die om een of andere reden in het geheim wil bevallen, als de mogelijkheid biedt om via een gerechtelijke procedure de moeder te traceren. Op die manier krijgt het kind ten minste de kans om zijn afkomst, en de omstandigheden van de geboorte te plaatsen, indien de moeder daar voor open staat. Na verloop van tijd kunnen de omstandigheden voor de moeder immers zodanig veranderd zijn, dat ze haar kind wel de rechten wil geven van elk ander kind."

Reacties op "Geen anonieme maar discrete bevalling"

Nog geen reacties.

Geef ook uw mening!

Naam:*
E-mail (wordt niet getoond):*
Uw reactie:*