Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Persberichten

Geef Thomashuizen in Vlaanderen een kans

01/10/2010 16:30 - Persbericht - Welzijn

De Vlaamse Regering besliste om in 2011 30 miljoen euro extra vrij te maken voor de gehandicaptenzorg. Budgethoudersvereniging BOL-BUDIV vraagt dat meer dan de helft daarvan naar het Persoonlijke Assistentiebudget (PAB) gaat. LDD ondersteunt deze vraag, om zo de bestaande wachtlijsten in de gehandicaptenzorg weg te kunnen werken. Het invoeren van Thomashuizen zal vervolgens zorg op maat toelaten.

In 2008 gaf toenmalig minister van Welzijn Vanackere, aan iedere gehandicapte die voor 31 december 2007 een PAB had aangevraagd, en ingeschaald was in categorie V (de zwaarst zorgbehoevende), de garantie op een PAB in 2008. De 2.125 PAB's die vooropgesteld werden tegen 2008, werden echter nog steeds niet gehaald. Meer nog, intussen is de wachtlijst voor PAB's zelfs meer dan verdubbeld tot 5.083 personen.

Patricia De Waele (LDD), Vlaams Volksvertegenwoordiger: "Samen met mijn partij ben ik een groot voorstander van het PAB. Personen met een handicap weten immers beter dan de overheid hoe ze hun eigen zorg moeten regelen. Het probleem is echter dat de Vlaamse overheid hier momenteel nog steeds geen oren naar heeft. Het niet respecteren van de vooropgestelde PAB-groei toont aan dat de verzuilde meederheidspartijen CD&V en SP.a liever hun eigen nevenorganisaties bevoordelen dan zich daadwerkelijk in te spannen voor de ontvoogding van de individuele gehandicapten."

LDD eist dat de Vlaamse Regering het Persoonsgebonden Budget (PGB) veralgemeend invoert. Een PGB geeft net zoals het PAB de mogelijkheid aan de gehandicapte om zijn eigen zorgpakket samen te stellen, maar laat bovendien toe dat de gehandicapte er ook zorg mee kan inkopen bij een voorziening van zijn keuze.

Jurgen Verstrepen (LDD), Vlaams Volksvertegenwoordiger: "Mocht men in Vlaanderen het PGB veralgemeend invoeren dan zou men ook kunnen starten met het oprichten van Thomashuizen. Dit zijn kleinschalige voorzieningen waar - veelal zwaar - gehandicapten worden opgevangen in een huiselijke sfeer, waarbij twee verzorgers samen leven met maximaal acht mensen. In Nederland is dit initiatief dermate succesvol dat er al 75 Thomashuizen operationeel zijn, en het aantal blijft stijgen. Dit moet ook in Vlaanderen kunnen! Voor LDD staan het PAB en de Thomashuizen voor zorg op maat, net wat de mensen met een handicap verdienen."

 

Reacties op "Geef Thomashuizen in Vlaanderen een kans"

Nog geen reacties.

Geef ook uw mening!

Naam:*
E-mail (wordt niet getoond):*
Uw reactie:*