Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Verschenen

"Geef studenten vrijaf met kerst en in juni" (Het Laatste Nieuws, 24/03/2011, p4)

24/03/2011 08:40 - Verschenen

Maak van kerst en Nieuwjaar ook voor studenten een vakantietijd in plaats van een blokperiode, en laat hen examens afleggen in december en in mei. Dat stellen Ivan Sabbe en Boudewijn Bouckaert voor, Vlaams Parlementsleden voor LDD. Minister Smet (sp.a) en de studenten reageren niet afwijzend maar veeleer lauw.

In grote lijnen komt het erop neer dat Sabbe en Bouckaert het academiejaar van het hoger onderwijs willen laten samenvallen met het schooljaar in het lager en middelbaar onderwijs. Daarvoor zal dat academiejaar dan wel een maand vroeger moeten starten, niet meer begin oktober maar begin september, al zijn er ook nu al hogescholen die daarvoor kiezen. "Je kan de kalender perfect hervormen zonder aan het aantal les- en examenweken te raken", zegt Sabbe. "Het heeft niets dan voordelen. Ik heb zelf twee kinderen aan de universiteit. Zij én ik vinden het vervelend dat ze in de kerstperiode moeten blokken. Eén van hen heeft als Erasmusstudent in Marseille gestudeerd, waar alle examens wél zijn afgelopen half december. Dat is gezinsvriendelijker dan examens in januari, zoals nu." Ook de examens van juni schuiven dan een maand naar voren. "Juni is de warmste maand. Volop blokken in april, weliswaar ten koste van de paasvakantie, en examens afleggen in mei is interessanter", aldus Sabbe. "Daarna kunnen ze langer genieten van de zomerwarmte." Tenzij ze tweede zit hebben, natuurlijk, want ook die zou dan vroeger vallen.

"Ik sta daarvoor open", zegt Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet, "maar die vraag moet niet komen uit de politiek maar uit het onderwijs zelf. Dit is iets voor de VLOR, de Vlaamse Onderwijsraad. Bovendien hebben hogescholen en uniefs ook nu al de vrije keuze."

Volgens voorzitter Tijs Vogelaere van de Gentse Studentenraad is de indeling van de kalender niet de voornaamste zorg van de studenten. "Dit leeft niet echt. Het klinkt aantrekkelijk, relaxen met kerst, maar er zijn ook nadelen aan die andere indeling. Ik schat dat de helft van de studenten voor zal zijn en de helft tegen."

Het Laatste Nieuws
(JS)
© 2011 De Persgroep Publishing

Reacties op ""Geef studenten vrijaf met kerst en in juni" (Het Laatste Nieuws, 24/03/2011, p4)"

Nog geen reacties.

Geef ook uw mening!

Naam:*
E-mail (wordt niet getoond):*
Uw reactie:*