Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Persberichten

Financieringswet: nieuwe linkse grendels wurgen de fiscale autonomie van Vlaanderen

25/08/2010 20:47 - Persbericht

De mogelijke hervorming van de financieringswet wordt in de pers een ‘overwinning' voor de Vlaamse onderhandelaars genoemd.

Maar LDD stelt vast dat de principes waar de onderhandelaars het over eens werden in feite de gewesten en gemeenschappen met handen en voeten binden, en elk autonoom fiscaal beleid bijna onmogelijk maken.

Lode Vereeck, voorzitter LDD: "We hebben al gezien hoe de Franstaligen de sociale zekerheid in federale ‘veiligheid' hebben gebracht, en nu doen de linkse partijen precies hetzelfde met de mogelijke hervorming van de financieringswet. Door te eisen dat er geen fiscale concurrentie mag zijn en dat de belastingschalen progressief moeten zijn en federaal bepaald, wordt een vernieuwend fiscaal beleid in Vlaanderen de facto verboden. Hierdoor worden de noodzakelijke hervormingen - lagere lasten op arbeid en vereenvoudiging van de fiscaliteit - volstrekt onmogelijk gemaakt. Tot zo ver de fiscale autonomie."

Ideologische grendels

Voor LDD is het duidelijk dat deze staatshervorming voor de Vlamingen nauwelijks vooruitgang inhoudt. Integendeel, het federaal betonneren van de sociale zekerheid en van de fiscaliteit maakt van Vlaanderen het eeuwige wingewest voor de rest van België.

Lode Vereeck: "We hebben gezien hoe al de grondwettelijke grendelprocedures ons het samenleven onmogelijk hebben gemaakt. Nu gaat de uitgesproken linkse meerderheid die rond de tafel zit haar ideologische grendels opleggen om elke economische en sociale vooruitgang in Vlaanderen onmogelijk te maken. Een vlaktaks zal niet kunnen, zelfs als de meerderheid van de Vlamingen dat zou verkiezen, het beperken van de werkloosheidsuitkeringen in de tijd blijft afhangen van PS en cdH, en voor de modernisering van de pensioenstelsels houden we ons hart vast."

Autonomie = zelf beslissen

LDD realiseert zich zeer goed dat ‘autonomie' in het Frans blijkbaar een andere betekenis heeft dan in het Nederlands. Maar de Vlaamse onderhandelaars zouden toch moeten verstaan wat ‘zelf beslissen' inhoudt. Als ze zich ook deze keer laten vangen door de Franstalige grendels of buigen voor de conservatieve redeneringen van links, riskeren ze andermaal van een kale reis thuis te komen.

Opmerkingen of vragen over dit artikel? Laat het ons weten via onderstaand formulier.

E-mailadres: *
Boodschap: *
 

Lees hier ons privacybeleid

 

*Verplichte velden

Reacties op "Financieringswet: nieuwe linkse grendels wurgen de fiscale autonomie van Vlaanderen"

Nog geen reacties.

Geef ook uw mening!

Naam:*
E-mail (wordt niet getoond):*
Uw reactie:*