Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Interviews

'Federale verkiezingen enige oplossing'

31/12/2008 12:55 - Interview

Jean-Marie Dedecker (LDD-voorzitter) denkt niet dat de komst van Herman Van Rompuy veel zal oplossen. "Het enige wat deze centrumlinkse regering nog samenhoudt, is de angst om naar de kiezer te gaan."

"Met Herman Van Rompuy krijgen we lood om oud ijzer in de Wetstraat 16. Het maakt niet uit of het nu Leterme of Van Rompuy is. Wat kan de brave man nog rechttrekken in deze regering? Ze heeft al maandenlang bewezen dat ze de problemen van dit land niet aankan. Van Rompuy zal dus verder moeten sukkelen met een valse begroting en met een regeerverklaring die alleen mist spuit om het geruzie tussen de coalitiepartners te verstoppen."

Zal deze ploeg het volhouden tot in 2011?

"Neen. De regering blijft alleen maar aan mekaar hangen uit angst voor verkiezingen. Maar angst is een slechte raadgever, dus ik geloof niet dat de ploeg zelfs maar tot aan de zomer kan overleven. Het cement is gewoon veel te dun. Daarom pleiten wij voor vervroegde federale verkiezingen. Want door de twistpunten tussen Vlamingen en Franstaligen en tussen links en rechts zal men sowieso straks de knoop moeten doorhakken. Dan kan de kiezer de kaarten schudden voor de toekomst van het land."

Wat vindt u ervan dat er zoveel oudgedienden worden bijgehaald om de zaak te redden?

"Het is duidelijk dat de oude politiek heeft afgedaan. Om de regering op gang te helpen moet men nu naar een oudgediende grijpen, die helemaal tegen zijn zin moet zwichten onder druk van zijn partij en het Paleis. Van Rompuy mag dan wel ervaring hebben, veel zal het allemaal niet uitmaken, integendeel. De communautaire problemen waar we vandaag mee zitten, zijn mede veroorzaakt door Herman Van Rompuy."

"Op deze manier is de bloedarmoede bij CD&V wel erg duidelijk aan het licht gebracht. De partij heeft al haar zwaargewichten verbrand, en niemand durft nog zijn eigen carrière op het spel zetten om deze regering voort te helpen. Wat blijft er dan nog over van die formidabele verkiezingsoverwinning? CD&V heeft al haar beloften aan de Vlaamse kiezer verloochend. Ze hebben niet alleen hun kartelpartner in de vernieling gereden, maar het nu ook voor hun eigen mensen verbrod."


(c) Tommy Thijs - De Standaard