Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Verschenen

Explosieve groei gsm-antennes (Het Laatste Nieuws, pag. 18, 04/04/2014)

04/04/2014 10:10 - Verschenen

DEINZE WIL IN TOEKOMST BELASTING HEFFEN OP MASTEN EN PYLONEN

Het aantal gsm-antennes is de afgelopen jaren explosief gestegen, ook in Oost-Vlaanderen is die trend heel zichtbaar. "Ik ben onder de indruk van deze cijfers", zegt Vlaams parlementslid Patricia De Waele (LDD) die wijst op een opmerkelijke paradox. "We kunnen niet klagen over een slechte ontvangst en verwachten dat er slechts een beperkt aantal zendantennes geplaatst wordt."

Uit cijfers die Vlaams volksvertegenwoordiger Patricia De Waele (LDD) opvroeg bij de Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) blijkt dat het aantal antennes voor gsm-verkeer de laatste drie jaar sterk is toegenomen. "Het gebruik van gsm en draadloze internettoepassingen kent een explosieve groei. Om aan de vraag te voldoen, worden er steeds meer zendantennes bijgeplaatst. In mijn regio het Meetjesland staan er nu al 482 antennes, dat is op twee jaar tijd meer dan een verdubbeling."

Tendens

De tendens is ook in andere Oost-Vlaamse steden en gemeenten duidelijk meetbaar. Telde Oudenaarde in 2011 nog amper 12 antennes dan waren er dit in 2013 al 111. Een nog frappanter voorbeeld is Gent waar het aantal antennes steeg van 230 tot 1823. Sommigen steden en gemeenten proberen de toename van antennes af te remmen, zo keurt Deinze al sinds 2007 systematische elke bouwaanvraag voor een nieuwe mast af (één mast kan meerdere antennes bevatten, nvdr), waardoor het aantal antennes op de bestaande masten evenwel net zo goed stijgt. In het geval van de stad aan de Leie van 15 naar 81 tussen 2011 en 2013. Volgens parlementslid Patricia De Waele is het eenvoudig en leidt de huidige tendens van draadloze toestellen tot een grotere noodzaak aan zendantennes.

Beperken

"We kunnen niet klagen over een slechte ontvangst en verwachten dat er slechts een beperkt aantal zendantennes geplaatst worden. Dat neemt natuurlijk niet weg dat we de mogelijke gezondheidsrisico's moeten blijven monitoren." Dat de wet van vraag en aanbod aan de basis van de explosieve groei van antennes ligt is ook wat de burgemeester van Deinze denkt. "We willen het wel proberen beperken, maar het aantal abonnementen met 4G is misschien met een factor 10 toegenomen", zegt Jan Vermeulen (CD&V). Andere gemeenten proberen het fenomeen via een extra belasting een halt toe te roepen. Evergem is op vandaag de enige Oost-Vlaamse gemeenten met een heffing op masten en pylonen, een belasting die tot op vandaag in 9 Vlaamse gemeenten van toepassing is en fel gecontesteerd wordt door de telecombedrijven. Deinze geeft nu aan het voorbeeld van Evergem te willen volgen.

© 2014 De Persgroep Publishing