Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Verschenen

Evergem moet inhaalbeweging maken voor ouderenbeleid (Het Nieuwsblad, 10/03/2011, p45)

10/03/2011 08:39 - Verschenen

Raadslid De Waele waarschuwt voor toename alleenstaanden

Vlaams Parlementslid Patricia De Waele (LDD) waarschuwt dat Evergem zich moet voorbereiden op de vergrijzing van zijn bevolking. Evergem is goed voorzien in de opvang van bejaarden, repliceert burgemeester Erik De Wispelaere (CD&V/N-VA).

Evergem - Volgens een pas verschenen studie van de Vlaamse regering zal de bevolking van Evergem in 2030 aangegroeid zijn met 7 procent. Dat betekent dat het aantal inwoners zal evolueren van 33.000 naar 35.200.

'Vooral bij de 55-plussers noteren we een grote groei. In 2030 zal Evergem 30 procent meer inwoners van 55 tot 65 jaar tellen. Nog sterker is dat over twintig jaar 89 procent meer tachtigjarigen in onze gemeente zullen wonen', merkt De Waele op.

Volgens het onafhankelijk gemeenteraadslid moet het gemeentebestuur een inhaalbeweging maken voor zijn zorg- en ouderenbeleid.

Thuis wonen
'Niet enkel met gebouwen, maar ook met maatregelen om de thuiszorg uit te bouwen. Dan kunnen de bejaarden zolang mogelijk zelfstandig thuis wonen. Wellicht moeten ook de stedenbouwkundige voorschriften worden aangepast. Kleinere en aangepaste wooneenheden zullen nodig zijn. Het bouwen van zogeheten kangoeroewoningen kunnen een oplossing bieden. Grote woningen moeten misschien worden omgevormd tot verschillende kleinere woonentiteiten of kleinschalige appartementen', suggereert De Waele.

Ze betoogt dat die kleinere woongelegenheden ook interessant zullen zijn voor jonge mensen en alleenstaanden. De Waele: 'In de studie van de Vlaamse regering staat dat het aantal alleenstaanden in Evergem met 33 procent zal toenemen en naar raming dus van 3.036 naar 4.097 zal evolueren. Enkel in de leeftijdscategorie van 25- tot 55-jarigen zal het aantal inwoners dalen. Het gemeentebestuur moet ook voor jongvolwassenen het wonen in Evergem aantrrekkelijk maken. Dat kan door een vermindering van de onroerende voorheffing en de personenbelasting.'

500 rusthuisbedden
'Met ruim vijfhonderd rusthuisbedden is Evergem goed voorzien voor de opvang van bejaarden', repliceert burgemeester Erik De Wispelaere (CD&V/N-VA). 'Privé-initiatieven voor bejaardenzorg zullen we niet tegenhouden. Op termijn moeten we echter komen tot een samenwerking tussen OCMW en privé-instelllingen. Blijkbaar komen de zwaar zorgbehoevenden in de OCMW-woonzorgcentra terecht. Die bedden zijn verlieslatend. In de privésector zijn ze winstgevend.'

Het Nieuwsblad
(Ivan Vanhove)
© 2011 Corelio

Reacties op "Evergem moet inhaalbeweging maken voor ouderenbeleid (Het Nieuwsblad, 10/03/2011, p45)"

Nog geen reacties.

Geef ook uw mening!

Naam:*
E-mail (wordt niet getoond):*
Uw reactie:*