Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Persberichten

Everberg is aanfluiting van efficiënt penitentiair beleid

18/06/2011 18:36 - Persbericht

LDD verzamelde getuigenissen van cipiers en klaagt de desastreuze aanpak aan van de jongere delinquenten in de jeugdinstelling 'De Grubbe', beter bekend als 'Everberg', een federale instelling waar sedert een jaar alleen nog Vlaamse leefgroepen zijn ondergebracht. Het statuut van de instelling is dubbel omdat opvoeders er moeten samenwerken met federale 'cipiers'. Het zijn die laatsten die nu aan de alarmbel trekken, en maandag zelfs een stakingsaanzegging zullen doen tegen de toestanden.

Peter Reekmans, Vlaams volksvertegenwoordiger LDD: "Momenteel zijn er 3 leefgroepen van maximaal 10 delinquente minderjarigen. Het gaat om jonge daders die in Everberg voor korte tijd worden opgesloten voor zware misdaden zoals moord, (groeps)verkrachting, (roof)overvallen of drugsdelicten. Per leefgroep zijn er permanent twee cipiers, maar per 1 juli wordt die bewaking teruggeschroefd naar nog slechts één cipier per leefgroep en dit terwijl het aantal jongeren stijgt van 30 naar 40 (4 leefgroepen van 10 jongeren). Dit is onverantwoord, zeker als je weet hoe de laks de pedagogische aanpak van de delinquenten is door de opvoeders."

Geen bootcamp

Volgens LDD loopt het in Everberg helemaal fout met de pedagogische aanpak van de jonge misdadigers. Het ene incident volgt nu al het andere op door een veel te zachte aanpak van de gevangenen. Voor LDD staat een bootcamp voor strenge discipline, maar mét de pedagogische doelstelling om de jongeren normen en waarden bij te brengen. In Everberg maken ze daar een lachertje van. De schrijnende voorbeelden van Everberg bewijzen meer dan ooit het failliet van onze Vlaamse pampermaatschappij.

Peter Reekmans: "Er is mij gemeld dat de 17-jarige delinquenten worden beziggehouden met o.a. vingerverven en naar een TV-programma's kijken over hoe in de Amerikaanse gevangenissen wapens worden gemaakt en hoe gedetineerden wapens in hun cel binnensmokkelen. De cipiers die een strenge aanpak voorstaan worden ook voortdurend onderuit gehaald door opvoeders die de gedetineerden in bescherming nemen. Vandaag steken we criminele jongeren in de "bak" maar voorzien zelfs niet in een deftig pedagogisch verhaal. Hoe moet er van die jongeren nog iets goed komen? Leerplicht telt niet binnen de muren van Everberg en 80% is volgens de federale penitentiaire beambten recidivist, een duidelijk bewijs dat de aanpak totaal niet werkt. Er zijn er sommigen die zelfs na twee dagen al terug aan de deur staan... De opleiding criminologie bestaat al lang, maar in Everberg bestaat er nu een nieuwe opleiding 'criminaliteit' voor - 18 jarigen."

Wat we zelf doen...

Voor LDD is het helder dat een instelling als Everberg onder Vlaamse bevoegdheid moet vallen, maar dan onder een Vlaamse minister voor justitie en penitentiair beleid. Die zal dan wel een kordaat en doeltreffend beleid moeten voeren in jeugdgevangenissen, waar de strenge 'heropvoeding' van misdadige jongeren centraal moet staan. In afwachting moet de Vlaamse minister van Welzijn een streng pedagogisch programma voorschrijven en de Vlaamse directie van 'De Grubbe' zo snel mogelijk vervangen.

Bekijk hier de interpellatie van Peter Reekmans.

Reacties op "Everberg is aanfluiting van efficiënt penitentiair beleid"

Nog geen reacties.

Geef ook uw mening!

Naam:*
E-mail (wordt niet getoond):*
Uw reactie:*