Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Persberichten

Europese Commissie gespeeld naïef over zaak De Gucht

10/01/2012 20:00 - Persbericht

De Europese Commissie weigert in te gaan op het dispuut tussen Europees Commissaris Karel De Gucht en de Bijzondere Belasting Inspectie (BBI). Een woordvoerder verwijst daarvoor naar de principes van de Europese Commissie inzake de integriteit van haar personeel en hun verklaring van financiële belangen.

Voor Europees Parlementslid Derk Jan Eppink (LDD), vicevoorzitter van de Europese Conservatieven en Hervormers, komt het stilzwijgen van de Commissie niet als een verrassing.

Eppink: "Op 7 december 2011 stelde ik een schriftelijke vraag met urgentie aan de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso. Ik vroeg aan Barroso of ook Europese Commissarissen gebonden zijn door de omzetting van de Europese Spaarrichtlijn in Belgische wetgeving."

De termijn voor een antwoord op die vraag verstreek afgelopen vrijdag. Volgens de diensten van het Europees Parlement bestaat er twijfel over de ontvankelijkheid van de vraag die buiten de competentie en verantwoordelijkheid van de Commissie zou vallen.

Eppink: "De Europese Commissie verschuilt zich vandaag achter grote principes om Karel De Gucht buiten schot te houden. Kennelijk gelden voor Europese Commissarissen andere wetten dan voor Europese burgers. De gespeelde naïviteit van de Commissie komt neer op huichelarij."

De eed die een Europese Commissaris aflegt bij ambtsaanvaarding bevat onder meer de plechtige belofte om de Europese verdragen en het charter van fundamentele rechten van de Europese Unie te respecteren, en om af te zien van elke actie die niet compatibel is bij de uitoefening van het ambt.