Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Verschenen

Eurobonds? Dat is als een alcoholvergiftiging bestrijden met een fles wodka (De Standaard, 23/06/2011, pagina 25)

23/06/2011 10:06 - Verschenen

De Eurocrisis toont dat de Europese integratie op haar grenzen stuit, zegt Derk Jan Eppink (LDD). 'We hebben geen visioenen nodig, maar realisme.'

De oproep van Jean-Luc Dehaene, Guy Verhofstadt en Frank Vandenbroucke (DS 21 juni) lijkt op een noodkreet vlak voordat het dak van de hemel op hun hoofden valt. Wat instort is hun Europabeeld. Ze zijn hun hele politieke carrière ervan uitgegaan dat de Europese integratie een organisch proces was, zonder beperkingen. De EU moest altijd groter worden; meer bevoegdheden en grotere budgetten. Nu stuit de Europese integratie op haar grenzen, zoals de Eurocrisis toont. Wat roepen zij: geef ons meer van hetzelfde. Ze eisen 'meer visie', een term die dient als dooddoener om bestaande structuurfouten in het Europese bouwwerk te negeren.

Een jaar geleden lanceerde ik mijn boek De Toren van Babel staat in Brussel. Dat was aan het begin van de Eurocrisis. Ik heb toen niet bevroed hoe snel beeldspraak de werkelijkheid bereikt. Er zitten in het Europese bouwwerk architectonische fouten die de constructie scheeftrekken en die haar, als we niet oppassen, doen instorten.

We hebben in de Europese integratie bijna alles beproefd. Sommige dingen zijn gelukt, andere niet. Laten we ons nu concentreren op het werkbare, het haalbare. Dat laatste is voor de drie musketiers niet genoeg. Zij willen visies en visioenen met Europese commissarissen die als hagenpredikers door Europa trekken om de zogenoemde populisten achter het behang te plakken. Ik ben Eurorealist en bijgevolg concentreer ik me op reparatie van die structuurfouten.

1. De EU kan niet altijd groter en machtiger worden onder de leuze 'meer Europa'. De realiteit dringt beperkingen op. Wie ze uit het oog verliest, wordt vroeg of laat gestraft. Tien jaar geleden was Griekenland niet klaar om toe te treden tot de Eurozone. De EU deed het toch, om politieke redenen. Europa werd een steeds 'hechtere politieke eenheid'. Daarna werden de regels van het Stabiliteitspact geschonden, eerst door Portugal en Ierland en vervolgens door Frankrijk en Duitsland, waarna de Grieken hun feestje begonnen. Nu betalen we de rekening. In Europa is gebrek aan regels niet het probleem. Het probleem is de naleving en afdwinging van regels. We moeten focussen op 'beter Europa'.

2. Er zijn fysieke grenzen, ook die wil het drietal niet zien. Het Schengensysteem verkeert in moeilijkheden. Hoe slechter de buitengrenzen van de EU worden bewaakt, hoe eerder de binnengrenzen beginnen dicht te slibben. In Griekenland, alweer, wordt de buitengrens niet bewaakt. Griekenland is een gat in het Schengensysteem. Wat willen Verhofstadt en Dehaene? Zij willen dat Bulgarije en Roemenië ook tot de Schengenlanden gaan behoren.

Deze maand stemde het Europees Parlement met 487 voor en 77 stemmen tegen. Dehaene en Verhofstadt waren voor; ik tegen. We kunnen met het 'Griekse gat' er niet nog twee bij maken. In 2007 traden Bulgarije en Roemenië toe tot de EU, om 'politieke redenen'. Dat bleek achteraf te vroeg. Dehaene, Verhofstadt en Vandenbroucke zijn ook voor de toetreding van Turkije tot de EU. Wat kan de EU absorberen? Hoe nemen we de restanten van voormalig Joegoslavië op in de EU? Geen probleem, de Euro-musketiers zitten al in Turkije.

Nu het wereldbeeld van het drietal instort, krijgen zogenoemde populisten en nationalisten de schuld. Wie kritiek heeft op de huidige koers van Europese integratie of op het multiculturalisme wordt daartoe gerekend. De Franse president Sarkozy en de Duitse bondskanselier Merkel noemden het multiculturalisme 'een mislukking'. Zijn zij populisten?

Het drietal is ook voorstanders van de invoering van Eurobonds. Ik ben daar tegen omdat, zoals Gideon Rachman schrijft in de Financial Times van 21 juni, het erop neerkomt een 'alcoholvergiftiging te bestrijden met een fles wodka'. Men kan een schuldencrisis niet oplossen door meer schulden te maken. Daarom is ook de president van Europese Centrale Bank, Jean-Claude Trichet, tegen. Is Trichet een anti-Europeaan of een nationalist?

Als Europa op de huidige weg doorgaat, wordt de Eurozone een transfereconomie en de Europese Unie een schuldenunie. In Knack (1 juni) zegt Vandenbroucke 'dat er een gelijkenis is tussen het Europese en Belgische dilemma, alleen heeft niet iedereen dat door'. Ik wel. Het enige dat Vandenbroucke nog niet doorheeft, is de consequentie. België laat zien dat een transfereconomie op grote schaal verzandt in politieke stagnatie. Europa dreigt hetzelfde lot te ondergaan als België en wie dat wil voorkomen moet zeker Dehaene, Verhofstadt of Vandenbroucke niet volgen.

Bekijk hier het artikel.

 

De Standaard

© 2011 Corelio

Reacties op "Eurobonds? Dat is als een alcoholvergiftiging bestrijden met een fles wodka (De Standaard, 23/06/2011, pagina 25)"

Jerry Mager
06/07/2011 11:12
De heer Eppink weet toch dat homeopathie (in casu: schulden met schulden genezen willen) en pharmakon Grieks zijn? En pharmakon kan zowel geneesmiddel als vergif, venijn, betekenen.
De drie musketiers van Dumas waren met z'n vieren. Waar blijft de Belgische d'Artagnan? Misschien zou Jerommeke in Griekenland meer goed doen? Als Belgische versie van Hercules die de Griekse Augiasstallen uitmest? Momenteel lijken er drie smurfen in de weer te zijn, die door de waterkraan in het putje willen.
Zie voor een parallel tussen de situatie Griekenland - eurozone / destijds de VS - enkele Zuidamerikaanse landen, de review van Paul Krugman en Robin Wells in the New York Review of Books http://www.nybooks.com/articles/archives/2011/jul/14/busts-keep-getting-bigger-why/.
(www.nelpuntnl.nl)
Jerry Mager
04/07/2011 17:44
Ik hoorde de heer Verhofstadt vanmorgen op de radio over Eurobonds praten en hem vergelijkingen trekken met Amerika - alweer Amerika potdorie!
Europa is geen federale staat! Dat maakt al dat gepraat over europbonds en een New Deal zo onwerkelijk en eigenlijk ronduit volksverlakkerij. Me dunkt dat we intussen doordrongen dienen te zijn van dat gegeven. Europa is een muntunie en geen politieke eenheid

Geef ook uw mening!

Naam:*
E-mail (wordt niet getoond):*
Uw reactie:*