Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Verschenen

Ethias staat voor ontwarring nieuwe Dexia-knoop (De Tijd, 12 april 2012)

12/04/2012 10:00 - Verschenen

Na de verkoop van de Dexia-aandelen en de moeizame financiering daarvan, is de verzekeraar Ethias nog niet af van de Dexia-zorgen. De volgende vraag is: moet Ethias nieuw verlies slikken?

Het lijkt wel alsof het Dexia-dossier de verzekeraar Ethias en zijn moederholding Ethias Finance, waar de ruim 98 miljoen Dexia-aandelen intussen een onderkomen hebben gevonden, blijft achtervolgen. Over enkele weken dient de raad van bestuur van Ethias Finance zich te buigen over de vraag of de aandelen opnieuw moeten worden afgewaardeerd. Als het antwoord positief is, eet dat een stuk van het door de overheid bij de redding van Ethias geïnvesteerde kapitaal op. De grootste Dexia-zorgen van Ethias, met 5,04 procent een van de belangrijkste partijen in het kapitaal van de restbank, leken nochtans voorbij. De verzekeraar vond vorig jaar een interne oplossing voor de eis van Europa om het te grote Dexia-risico van zijn balans te halen. Het werd een verkoop aan moeder Ethias Finance voor 276 miljoen euro. De financiering van die transfer - Ethias Finance heeft als holding geen eigen inkomsten - raakte ook rond, zij het moeizaam. Zonder hulp van de overheden die al in het kapitaal van Ethias Finance zitten, zou het niet gelukt zijn. De transfer gebeurde tegen 2,81 euro per aandeel. Dat is al veel minder dan de oorspronkelijke waarde van het pakket in de boeken van de verzekeraar, maar nog steeds een heel eind boven de beurskoers van Dexia. Ruim elfmaal om precies te zijn: Dexia noteerde gisteren tegen 25 eurocent. Onvermijdelijk zal op de raad van bestuur van Ethias Finance, die zich later deze lente buigt over de jaarrekening van 2011, de vraag rijzen of een nieuwe afwaardering nodig is. Ethias Finance kan daarmee wachten - er is geen enkele boekhoudkundige verplichting - maar het is niet zeker of de revisor PwC daar vrede mee zal nemen. PwC zegde dochter Ethias eerder al de wacht aan omdat die geen verlies nam op zijn Dexia's. Een afboeking tot nul euro komt voor Ethias Finance neer op een verlies van 276 miljoen. Dat is bijna 14 procent van het eigen vermogen van 2 miljard euro, waarvan driekwart van de overheid komt. Dat hoeft echter niet te betekenen dat de federale staat, Vlaanderen en Wallonië een deel van hun inbreng kwijt zijn. Dat hangt af van de prijs die ze krijgen voor hun belang op het moment dat ze uit het kapitaal stappen. Het is nog niet duidelijk welk standpunt de raad van bestuur zal innemen. Hans Verstraete, de nummer twee van Ethias, wou gisteren ook niet kwijt welk advies het management de bestuurders zal geven. 'Die primeur wil ik aan de raad van bestuur laten.'

Petercam

Ethias Finance staat overigens ook voor de opdracht om het geld dat het ophaalde voor de interne Dexia-transfer met de verkoop van obligaties terug te betalen en de obligatiehouders zeven jaar lang een coupon te betalen van 7,5 procent. Dat geld moet komen van dividendbetalingen door Ethias.

Lode Vereeck, Vlaams Parlementslid voor LDD, pakte gisteren uit met de conclusies van een studie van de zakenbank Petercam in opdracht van de Vlaamse overheid die twijfel zaait over de dividendbetalingen. Petercam wijst daarvoor op de grote blootstelling van Ethias aan staatsobligaties uit zwakke eurolanden. Maar Verstraete repliceert dat de studie van Petercam 'over de hele lijn positief is voor Ethias' en dat het zogenaamde PIIGS-risico al serieus verkleind is en nog verder afgebouwd wordt. In maart ging het nog om 1,2 miljard euro. 'Door de verdere afbouw wordt de kans op het niet-betalen van een dividend geminimaliseerd', zegt Verstraete. Vereeck maakte ook bekend dat Ethias Finance voor de eerste couponbetaling over een klein jaar 20,7 miljoen moet lenen bij zijn dochter om de periode tot de eerste dividendbetaling te kunnen overbruggen. Het LDD-parlementslid en anderen (zie reacties) waren gisteren niet mals voor die constructie. Volgens Vereeck sterkt ze hem in zijn overtuiging dat de interne transfer een wankele constructie is die vermeden had moeten worden. Verstraete ziet er geen graten in. De lening van 20,7 miljoen noemt hij een 'gewoon overbruggingskrediet om een tijdelijk tekort op te vangen', een soort voorschot op het dividend dus.

© 2012 Mediafin