Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Persberichten

Er zullen meer cafés ophouden te bestaan dan er rokers zullen ophouden met roken.

24/03/2011 16:26 - Persbericht

De wet van 22 december 2009 betreffende een algemene regeling voor rookvrije gesloten plaatsen toegankelijk voor het publiek en ter bescherming van werknemers tegen tabaksrook, is een foute wet, waar LDD jarenlang heeft tegen gestreden. Geen wonder dus dat de wet is vernietigd door het Grondwettelijk Hof, in zijn arrest van 15 maart 2011. Maar dat betekent dat er vanaf 1 juli 2011 in de horeca een algemeen rookverbod zal gelden, behalve voor de cafés die een aparte rookkamer hebben. Dat wil zeggen dat talloze kleine cafés met een rokerscliënteel veroordeeld zijn.

Jean-Marie Dedecker:" Wij verdedigen al jaren de vrijheid van de cafébaas om zelf te beslissen of er al dan niet gerookt mag worden in zijn of haar zaak. Maar de onverdraagzame gezondheidslobby stelt zijn wetten, zodat een wereldvreemd Parlement de bevolking voor schut zet en het rookverbod heeft uitgebreid tot alle drankgelegenheden. De lopende regering belooft de sector wat verzachtende fiscale of parafiscale maatregelen, maar dat verzacht de pil nauwelijks. Daarom gaan we met LDD toch nog proberen de wet om te buigen, was het maar om de rokers nog een laatste toevluchtsoord te geven, om ondanks hun verslaving zich nog ergens thuis te voelen."

75 vierkante meter
Dertig procent van de bevolking is verslaafd aan roken, maar daarom mag die niet worden verstoten als paria's. Je kan niemand verplichten om rokers in je pand toe te staan. Maar 70 procent van de cafégangers rookt. Daarom moet  de caféhouder zelf kunnen beslissen of er al dan niet gerookt wordt in zijn zaak. Om die fundamentele vrijheid van ondernemen te respecteren zal LDD een wetsvoorstel indienen om het rookverbod op te heffen voor cafés waar het publiek toegang heeft tot een oppervlakte die niet groter is dan 75 m2, zeker als ze zonder personeel werken.

Jean-Marie Dedecker: "Deze uitzondering is ons ingegeven door het Nederlandse voorbeeld. Daar kwam een deel van de caféhouders en van het publiek in opstand tegen een algemeen rookverbod dat een deel van het sociaal netwerk dreigde te ontmantelen. De Nederlandse minister van Volksgezondheid heeft eind vorig jaar aangekondigd dat zij een uitzondering wou invoeren voor cafés waarvan de oppervlakte niet groter is dan 70 m2 en waar geen personeel wordt tewerkgesteld.

Na de uitspraak van het Grondwettelijk Hof komen ook in ons land acties op gang om de caféhouders en het publiek te mobiliseren. LDD zal die acties dan ook volop steunen, en rekent op het gezond verstand van genoeg parlementsleden om mijn  wetsvoorstel te steunen. Het zal bij hoogdringendheid worden ingediend in de Kamer."

Reacties op "Er zullen meer cafés ophouden te bestaan dan er rokers zullen ophouden met roken."

jan Seurinck
27/03/2011 17:31
Betutteling door de overheid ... in de overtreffende trap.
De eindeloze reeks verplichtingen en regels wordt steeds langer. De prijs gaat deze week naar Etienne Schouppe, regelnicht bij uitstek. Straks worden wandelaars nog verplicht een (dure) helm te dragen.
Lilianeke
26/03/2011 15:50
Jef Keymeulen : U komt hier wel naar boven met wat statistieken, maar nergers zie ik ook maar iets over dat roken de kans op de ziekte van parkinson’s zou verkleinen en dat is ook bewezen. Ok roken kan dan goed of slecht zijn maar er zijn zoveel beroepen waar men in aanraking komt met schadelijke stoffen het zijn er gewoon teveel om op te noemen. En ik persoonlijk krijg gewoon van alle ziekte door al dat onnozel verbod. Gezien wij toch al zoveel belastingen moeten betalen op onze sigaretten, mogen daar dan aub. ook wat rechten aan vasthangen. Ik voel mij echt rot als ik na mijn eten mijn sigaretje moet gaan roken op de straat vandaar dat ik normaal zo snel mogelijk mijn biezen pak om mijn koffietje en mijn glaasje op een ander te gaan drinken. Het is gewoon discriminatie tegen over de rokers en ook tegenover de horeca uitbaters. Die mensen hebben zelf hun zaak ingericht, niet de staat niet de gemeente, mogen die dan nog kunnen kiezen hoe dat zij willen werken. Als er een keuze bestaat tussen niet rokers zaken en wel rokers zaken kan de klant kiezen en niemand is er verplicht van in een bepaalde zaak iets te gebruiken.
Jef Keymeulen
24/03/2011 22:05
De liberalen zeggen dat men zo vrij is tot zolang men een ander niet stoort. Wel, pas de regel toe. Roken doodt, dat is erger dan storen.

Volgens de statistieken sterven 28'000 duizend mensen/jaar aan kanker, 38'000 aan hart- en bloedvatenziekten (cijfers van 2003). Ik stel dat 1/3de daarvan tgv de industrie (omgeving, werken, stress,...), 1/3de tgv de leefgewoonten (wonen, roken, drinken, eten, stress,...) en 1/3de tgv de files (giftige uitstoot bij onregelmatig rijden, stress,...). In een café heeft men een coctail van rook (heel fijn stof) en drinken (alcohol verslaafden). Dat staat garant voor longkanker en de medische wereld maakt zich daar echt grote zorgen over. Laat ons stellen dat de helft van de ziekten tgv de leefgewoonten sterft door de coctail van roken en aldohol drinken. Dan doden de café's gemiddelde 11'000 mensen per jaar. Dit kan men als partij niet steunen.

Een café zou moeten de rekening maken als zijn klanten langer gezond blijven of vlugger sterven. Staan er zoveel klanten te wachten om een lege plaats in te pakken? Een roker zou ik voorstellen eens gelijk welk ziekenhuis binnen te stappen en te vragen naar de afdeling van de longaandoeningen. Vraag daar dan eens hoe frequent daar lijken afgevoerd worden : minstens één per dag per ziekenhuis...

Nog een hint : roken van 20 sigaretten/per dag vanaf je 16de verkort je leven met minstens 15 jaar. Roken van één enkel wiedje/dag vanaf je 12de verkort je leven met 30 jaar...

U zou de geplande actie beter ombuigen in een actie om mensen te helpen stoppen met roken...

Men zou beter de actie omdraaien en er een campagne van maken om zowel de cafébazen als de café-gasten er van te overtuigen dat roken desastreus is. Ik ben zelf een zware roker geweest, 2,5 pakjes per dag. Het is maar met geconfronteerd te worden met de eigen dood dat ik heb kunnen stoppen, nu bijna 27 jaar geleden, en ik leef nog.
Etienne VINCENT
24/03/2011 17:19
Voor de zoveelste maal nog eens gezond verstand van A tot Z! Indien dit er niet doorkomt, begrijp ik de parlementsleden niet meer. Anderzijds heb ik reeds meermaals vermeld en laten vermelden in HLN dat de terrassen (desnoods verwarmd tijdens de winter) moeten voorbehouden blijven voor de rokers en dat de niet-rokers gebruik kunnen maken van de gelagzaal. Op deze manier is geen speld tussen de kortzichtigheid van de achtbare Rechters te krijgen en komt iedereen aan zijn "trekken". In het buitenland bestaan reeds dergelijke "ingrepen".
Malloma
24/03/2011 17:16
Ik steun volledig de beslissing van de regering om een algemeen rookverbod in te stellen.
Een alternatief zou zijn dat :
Elke café een grote sticker op de deur moet kleven als er wel mag gerookt worden. Zo'n café zal ik dan vermijden.
Elke caféhouder die roken toelaat jaarlijks een extra belasting van 1.000 € moet betalen en dit te storten in een fonds ter bestrijding van kanker.
Wedden dat hij / zij vlug eieren voor zijn geld zal kiezen vanwege de concurrentie van de cafés waar niet mag gerookt worden ?

Geef ook uw mening!

Naam:*
E-mail (wordt niet getoond):*
Uw reactie:*