Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Verschenen

'Er zit een rat in uw regering van grijzen muizen' (De Morgen, 29/9/2011)

29/09/2011 06:00 - Verschenen

De Vlaamse oppositie heeft bloed geroken. Na de makke Septemberverklaring van minister-president Peeters (CD&V) en de spagaat van N-VA over de financieringswet hoopte ze gisteren in het parlement de meerderheid aan het wankelen te brengen. Maar de Vlaamse regering beet van zich af.

 

Het Vlaams Parlement debatteerde gisteren uitgebreid over de Septemberverklaring van de minister-president. Elke partij, van groot naar klein, krijgt precies een halfuur. De meerderheidspartijen om de lof van Peeters en zijn regering te zingen, de oppositie om hen de grond in te boren. Deze keer hadden de oppositiepartijen munitie genoeg, want de Vlaamse regering blonk de voorbije weken niet uit in eensgezindheid.

"Er zit een rat in uw regering van grijze muizen", sneerde LDD-fractieleider Lode Vereeck. Hij ging Cluedogewijs op zoek naar de minister die de regeringsinvesteringen in een saunacomplex en een manege aan de grote klok had gehangen. "Minister Lieten (sp.a) kunnen we alvast schrappen. Als zij het zou zijn geweest, dan hadden wij die informatie al lang in onze mailbox gekregen. Zou minister Muyters (N-VA) gelekt hebben? Ook dat lijkt mij erg onwaarschijnlijk want de bedragen die in de krant stonden, waren correct." Zo doorstreepte Vereeck op de groepsfoto een voor een alle ministers, tot alleen Peeters overbleef. De meeste ministers konden lachen om het nummertje van de LDD-kopman, sommigen wel als boeren met kiespijn. Een enkeling, om de N-VA'ers Muyters of Bourgeois niet te noemen, was zichtbaar gepikeerd.

Zaligverklaring

De oppositie had dan al urenlang ingebeukt op N-VA. "Quid N-VA?", vroeg Groen!-fractieleider Filip Watteeuw zich af, daarin gretig bijgetreden door de andere oppositiepartijen. Kan N-VA het akkoord over de financieringswet afschieten als volksverlakkerij maar tegelijkertijd volhouden dat het niet in strijd is met het Vlaams regeerakkoord? Kan N-VA in Peeters II blijven zitten?

Ja, herhaalde N-VA-fractieleider Kris Van Dijck, daarin bijgetreden door Bart De Wever. Hij haalde er zelfs een bijbeltekst bij. "Het boek Prediker zegt: 'Alles heeft zijn tijd'. We zullen de akkoorden op het einde evalueren, als ze helemaal rond zijn en als we alle teksten hebben. Bij sommige oppositiepartijen druipt de kwijl ervan af om in de regering te gaan zitten, maar we gaan het daar nu niét over hebben."

Het Vlaams Belang probeerde ook het akkoord over de splitsing van B-H-V tot een Vlaamse ramp te bombarderen. Maar dat was buiten Eric Van Rompuy (CD&V) gerekend. "De man die zijn levenswerk in vervulling ziet gaan", dixit zijn fractieleider Ludwig Caluwé, hamerde er onder luid applaus op dat die splitsing zuiverder is dan hij ooit had durven dromen. Bij het Vlaams Belang kregen ze het op hun heupen. "Het duurt nog maar even of de heer Van Rompuy wordt zalig verklaard", zuchtte streekgenoot Joris Van Hauthem.

Niet alleen Van Rompuy beet van zich af, de hele meerderheid toonde zich offensief. Open Vld-fractieleider Sas Van Rouveroij werd 35 keer we hebben het nageteld onderbroken voor hij zich kon afvragen "waar de Vlaamse regering in godsnaam mee bezig is". Niet alleen door minister Philippe Muyters (N-VA), die hem verweet geen bal te hebben begrepen van de begroting, en vice-minister-president Geert Bourgeois (N-VA), maar evengoed door sp.a'ster Ingrid Lieten en CD&V'ers Hilde Crevits en Jo Vandeurzen. Meestal niet de grootste brulboeien in het halfrond, maar nu niet te beroerd om de oppositie door de mangel te halen.

De fijnste sneer was van onderwijsminister Pascal Smet (sp.a), toen Open Vld'ster Irina De Knop het uitblijven van beslissingen over het talenonderwijs aankloeg. "Mevrouw, u was op vakantie toen die beslissingen werden genomen."

Peeters had zijn regering na de woelige weken nog eens tot de orde geroepen. De rangen moesten gesloten worden en daar mocht wat spierballengerol bij. 'N-VA wil niet uit de Vlaamse regering, niemand wil N-VA uit de Vlaamse regering', dat was de boodschap. Peeters kondigt een extra ministerraad aan eens volledig duidelijk is welke centen en welke bevoegdheden naar Vlaanderen gaan, dan zal Vlaanderen een finaal oordeel vellen.

En Peeters zou Peeters niet zijn als hij geen uitspraak van een beroemde filosoof zou gebruiken om de boodschap kracht bij te zetten. Bij voorkeur een Duitse filosoof, Hegel deze keer. "Das Wahre ist das Ganze" ('Het ware is het geheel').

Niet alleen Eric Van Rompuy beet van zich af, de hele meerderheid toonde zich opvallend offensief

© 2011 De Persgroep Publishing