Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Persberichten

“Enkel LDD heeft antwoord op huidige impasse”

17/05/2009 21:56 - Persbericht

"Alleen wij als partij van het gezond verstand hebben het antwoord op de huidige impasse."

Dat zei Jean-Marie Dedecker zondag op de nationale verkiezingsmeeting van Lijst Dedecker in Antwerpen.

"Als je ziet hoe sp.a, CD&V en Open Vld nu al afspraken maken om deze Vlaamse regering voort te zetten, dan is het duidelijk dat ze helemaal niet bekommerd zijn om het beeld van de politiek."

LDD verzamelde aan de Scheldeoever in Antwerpen voor een meeting waar zo'n achthonderd tot duizend militanten op afkwamen.

De lijsttrekkers en de nummers twee van de verschillende lijsten voor de Vlaamse, Europese en Brusselse verkiezingen stelden er de krachtlijnen van het programma voor.

Dedecker zei te hopen "dat het in de laatste drie weken voor de verkiezing over inhoud kan gaan. Dat de politieke media niet langer gedomineerd worden door broodjes en contracten".

Daarbij liet hij niet na om Dirk Vijnck welkom thuis te heten en haalde hij zwaar uit naar Open Vld.

De partij beloofde de overheid af te slanken, maar de afgelopen 7 jaar kwamen er 7.000 Vlaamse ambtenaren bij. Open Vld beloofde de kabinetten af te schaffen,

"maar gebruikt die kabinetten nu om postjes uit te delen. Ze gebruikt zelfs haar parlementaire dotatie om parlementairen over te kopen".

Vijf punten

Jean-Marie Dedecker schoof vijf punten naar voor waarmee LDD naar de verkiezingen trekt. Nieuw daarbij was het voorstel om een werkloze die
zelfstandige wil worden gedurende zes maanden tot een jaar verder te laten
genieten van zijn werkloosheidsuitkering.

"Dit zal de ondernemingszin aanzwengelen en het risico beperken", luidde het. Een van de prioriteiten voor LDD is mobiliteit, waarbij de pechstroken op snelwegen voor extra rijstroken in de spits moeten gebruikt worden, en niet voor vrije busbanen.

Voor de Oosterweelverbinding kiest de partij voluit voor de oplossing die het snelst te realiseren is. In plaats van het Schipdonkkanaal te verbreden stelt LDD een ondergronds vrachttransport tussen Zeebrugge en Antwerpen voor als alternatief.

Lijst Dedecker wil voorts de wachtlijsten in de gehandicaptenzorg wegwerken door jaarlijks 50 miljoen euro te investeren. Ook moeten er 2.200 zorgverstrekkers bijkomen. Daarnaast herhaalt de partij haar pleidooi voor een vlaktaks. De vereenvoudiging van de 628 posten op de belastingsbrief moet jaarlijks 10 miljard euro besparen.

Anders werken

Oost-Vlaams lijsttrekker Boudewijn Bouckaert stelde dat de Vlaming langer en anders moet werken. De werkloosheidsuitkering moet in het begin hoger liggen, geleidelijk afnemen en na maximaal 36 maanden verdwijnen.

Onderwijs

Inzake onderwijs is LDD voorstander van meer hogescholen en universiteiten om zo de concurrentie inzake kwaliteit te kunnen aanwakkeren.

Anne De Baetzelier pleitte ervoor om kinderen van het lager onderwijs, bij hun overstap naar het middelbaar onderwijs, te leren wat handenarbeid is en wat knelpuntberoepen zijn, in de strijd tegen het watervaleffect.

Kinderopvang

Inzake kinderopvang moet de kwaliteit naar omhoog en moet meer aandacht besteed worden aan flexibele opvang. Door de gebruikers van de kinderopvang rechtstreeks te subsidiëren kan er jaarlijks 74 miljoen bespaard worden.