Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Persberichten

Elektriciteitsprijzen moeten transparanter en goedkoper

15/06/2011 17:13 - Persbericht

De commissie voor Woonbeleid, Stedelijk Beleid en Energie van het Vlaams Parlement keurde vandaag een resolutie van de Vlaamse volksvertegenwoordigers Peter Reekmans (LDD) en Hermes Sanctorum (GROEN!) goed, met het oog op een concrete hervorming van de distributiemarkt voor elektriciteit. Het feit dat deze resolutie  werd goedgekeurd is opmerkelijk in het Vlaams Parlement, waar de strikte opdeling tussen meerderheid en oppositie veelal tot in de commissies doorwerkt.

Vlaams volksvertegenwoordiger Peter Reekmans (LDD), die al enkele jaren het energiethema opvolgt, reageert tevreden: "Elektriciteit is een basisbehoefte. De energiefacturen zijn de laatste jaren sterk gestegen, veel sterker dan in onze buurlanden. De elektriciteitsprijs die een gezin betaalt, wordt door een aantal factoren bepaald. Eén factor is het distributietarief, dat door de netbeheerders aangerekend wordt. Dat distributienettarief maakt - volgens cijfers die Eandis zelf recent bekendmaakte - ruim 1/3de uit van de gemiddelde elektriciteitsfactuur van een Vlaams gezin."

De distributienettarieven namen de afgelopen jaren sterk toe, zonder dat dit resulteerde in meer transparantie qua prijszetting.

Peter Reekmans: "Het verschil in distributietarief kan van netbeheerder tot netbeheerder oplopen tot vele tientallen euro's. Nochtans evolueren de winstcijfers van die energie-intercommunales in het algemeen zeer voorspoedig. Niet zelden zijn het trouwens net de intercommunales die hun distributie­nettarieven het sterkst deden stijgen of die reeds op een bovengemiddeld niveau zaten, die de fraaiste winstcijfers rapporteren. Elke logica is heel ver zoek."

De vandaag goedgekeurde resolutie vraagt de Vlaamse regering om een gedetailleerde doorlichting van de sector van de elektriciteitsdistributienetbeheerders door te voeren om zo totale transparantie te verkrijgen, en op basis van die audit de stap te zetten naar een daadwerkelijke samensmelting ervan, zodat aan alle klanten (gezinnen) een uniforme service gegarandeerd kan worden. De resolutie roept tevens de Vlaamse regering op de onderhandeling aan te vatten om Electrabel (dat als enige producent nog steeds een stevige voet in huis heeft bij vele netbeheerders) vervroegd te laten uitstappen. Als streefdatum voor dit alles wordt einde 2012 voorop gesteld, zodat er met de nieuwe legislatuur van de lokale besturen ook meteen met een nieuwe en schone lei gestart kan worden. 

Ten slotte betreurt LDD het dat sp.a vandaag in het Vlaams Parlement niet aanwezig was bij de stemming.

"Ik hoop toch nog op steun vanuit de sp.a temeer Johan Vande Lanotte en Louis Tobback de voorbije weken in een aantal interviews te kennen gaven de huidige organisatie van de energie-distributiemarkt te willen verlaten. "Het huidige systeem van intercommunales is wellicht uitgeleefd" stelde Vande Lanotte vorige week nog. Via deze resolutie wordt een alternatief aangereikt! Als sp.a wil kiezen voor transparantie en de voordeligst mogelijke regeling voor àlle burgers inzake elektriciteitsprijzen, is een 'ja' voor de resolutie de juiste keuze", besluit Reekmans.

Reacties op "Elektriciteitsprijzen moeten transparanter en goedkoper"

marchand jean
16/06/2011 10:19
Goede zaak, hoog tijd dat die bedrijven uitgemest worden met één bestuur voor heel vlaanderen.
Wat de energieprijzen betreft, daar hebben we europa voor. Europa moet de prijzen reguleren op europees niveau.
Het neoliberale bestuur van het kapitaal en de banken(waaraan we de problemen van oa griekenland, en ierland te danken hebben)moet stoppen tijd voor een Europa voor de europeanen.
Laat de banken en het kapitaal verantwoordelijk zijn voor hun eigen blunders, niet de arme hardwerkende belastingbetaler. Dat is gezond liberalisme, Wat we nu zien is diefstal, middeleeuws liberalisme. Er is al voor minder revolutie uitgebroken.

Geef ook uw mening!

Naam:*
E-mail (wordt niet getoond):*
Uw reactie:*