Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Persberichten

Een betaalbare professionele rijopleiding is van levensbelang

16/12/2011 22:06 - Persbericht

België bengelt aan de staart van Europa op het vlak van verkeersongevallen met jongeren: 136 slachtoffers per jaar en per miljoen inwoners. De Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) stelt een getrapte rijopleiding voor, waardoor men het aantal jonge slachtoffers met 10 tot 40% kan terugdringen.Vlaams volksvertegenwoordiger Peter Reekmans is voorstander van dit voorstel, maar dringt in bijkomende orde aan op kwalitatieve rijscholen, een voldoende aantal uren professionele rijopleiding en een betaalbare opleiding voor iedere jongere.

De opeenvolgende federale ministers van mobiliteit hebben te lang louter de klemtoon gelegd op een strenge handhaving in plaats van de noodzaak van een kwalitatieve rijopleiding te benadrukken.

Peter Reekmans: "LDD pleit voor een getrapte rijopleiding zoals in Oostenrijk, waar jaar na jaar het aantal jonge verkeersdoden drastisch wordt teruggedrongen. Dit impliceert logischerwijze dat wordt voorzien in voldoende uren professionele rijopleiding. Immers, in alle landen die het best scoren op het vlak van de verkeersveiligheid, bedraagt een rijopleiding veelal 40 à 80 uur."

De prijs van een professionele rijopleiding moet in een juiste context worden geplaatst: de prijs voor een uur praktische rijopleiding omvat de kosten voor de chauffeur, de auto en de verzekering en is vergelijkbaar met de uurprijs van een gelijk welke vakman.

Peter Reekmans: "In vergelijking met de prijs van een auto is de prijs van een rijopleiding een relatief klein bedrag, met dit verschil dat een doorgedreven rijopleiding een soort levensverzekering is waarin we inderdaad moet durven investeren. Een opleiding die volledig gratis is en gefinancierd wordt vanuit het verkeersveiligheidsfonds is niet realistisch. Daarom pleit LDD voor systemen die de betaalbaarheid van een intensieve rijopleiding faciliteren zoals het invoeren van speciale spaarrekeningen voor jongeren of specifieke leningen."

LDD pleit eveneens voor het opleggen van kwaliteitseisen aan rijscholen. "Zo kan er komaf worden gemaakt met de soms bedenkelijke kwaliteit van het aanbod en kan ook in die sector het kaf van het koren worden gescheiden. Dan krijgt de klant zeker waar voor zijn geld", besluit Peter Reekmans.