Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Verschenen

Econoom Geert Noels haalt uit naar Ethias (Het Belang van Limburg, 13 april 2012)

13/04/2012 09:00 - Verschenen

"Cirkelfinanciering" en "een wankele constructie". Econoom Geert Noels haalt uit naar de leningscarrousel die Ethias Finance en haar dochterbedrijf, verzekeraar Ethias, hebben opgezet.

In onze dinsdagkrant deed Vlaams parlementslid Lode Vereeck (LDD) uit de doeken hoe Ethias Finance 20,7 miljoen euro bij haar dochter Ethias heeft moeten lenen om een obligatielening van 280 miljoen euro (waarvan 11 euro aan de LRM) te kunnen terugbetalen. Die 280 miljoen euro werd dan weer geleend om de Dexia-aandelen van Ethias te kunnen kopen. Ethias Finance zou die 280 miljoen terugbetalen met dividenden van Ethias, maar die zijn er dit jaar niet.

Vereeck noemde de constructie "Russische roulette". Ethias zelf liet gisteren weten dat er "niets risicovols aan de hand is".

Geert Noels zit op de lijn van Vereeck. "Ik leen aan u en u leent aan mij. Iedereen met gezond boerenverstand kan zien dat Ethias en Ethias Finance een wankele constructie hebben opgezet", zei hij gisteren in De Morgen. "En dat is dan een financiële instelling. Dat doet toch vragen rijzen? Zie maar naar wat er bij Dexia, Arco en de Gemeentelijke Holding gebeurd is. Ook daar maakte niemand een probleem. Tot het te laat was. Je zou denken dat men lessen trekt uit het verleden." YL

© 2012 Concentra