Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Opinies

Ecologische footprint van Evelyne Huytebroeck (Ecolo) is bijzonder groot geworden

21/12/2009 10:52 - Opinie - Leefmilieu - Brussel - Politiek

Het was donderdag een vreemde bedoening in de commissie Leefmilieu van het Brusselse parlement. Op de agenda de kleine milieuramp in de Vlaamse wateren van Vilvoorde tot in de Sinjorenstad, waar ze nu mogen meegenieten van de heerlijke parfums van de Brusselse Seigneurs.

En van de Dames van die seigneurs. Het zijn uitgerekend deze Dames die het in Brussel voor het zeggen hebben, onder hen Evelyne Huytebroeck, minister van leefmilieu van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, en geen centimeter daarbuiten, want voorbij Schaarbeek en Laken houdt haar leefmilieu op.

(...)

Gebrek aan communicatie

Ondanks de vissen die naar adem snakken, en de wandelaars die langs de Zenne hun neus ophalen voor de stank, had de parlementaire commissie weinig voeling met de realiteit der dingen. Wat voor de HH en Dames parlementsleden telt is wanneer de minister henzelf, of de regering, of deze of gene administratie op de hoogte heeft gebracht van een en ander.

En daar wordt dan grote schande over gesproken. Maar over de Zenne, de Dijle en de Rupel? Nauwelijks een woord.

Mevrouw Huytebroeck is trouwens niet verder geraakt dan zich te verontschuldigen voor een gebrek aan communicatie 'met het publiek' over het omtoveren van de Zenne tot een open riool. Dan had 'het publiek' wellicht nog papieren zakdoekjes kunnen bestellen om de stank te bestrijden.

Voor de rest lag de frontlijn waar de minister zich had achter verschanst duidelijk open: Evelyne Huytebroeck heeft geen enkele fout gemaakt, en de Ecolominister heeft gelijk, omdat ecologisten nu eenmaal gelijk hebben. Altijd.

Aquiris

En net zoals groenen altijd gelijk hebben, is al wat verkeerd draait de schuld van de privé. Als gewezen militante van de extreemlinkse studentenbeweging grijpt Evelyne naar de traditionele wapens tegen de even traditionele vijand: het Kapitaal. In dit geval de firma Aquiris, dochter van de Franse afvalgigant Veolia.

Met dat nu zo achterlijke bedrijf heeft de Brusselse regering een contract lopen van 800 miljoen euro, over 20 jaar, en we zijn nog maar aan jaar 2 van het feitelijke uitbaten van de concessie.

Daarvoor is een ppp opgericht, in het Frans een partenariat public privé, een pps in het Nederlands, van publiek-private samenwerking. Maar Ecolo heeft blijkbaar zo'n afkeer voor privébedrijven dat de partij er in slaagt om van een pps, een private publieke samenwerking, een ppt te maken, een publiek private TEGENwerking.

Dat Aquiris zich het recht aanmatigt om de zuiveringsinstallatie gewoon stil te leggen, is alleen mogelijk in zo'n vijandige sfeer. Het feit dat de vertegenwoordigers van de minister zelfs niet naar de raad van bestuur van Aquiris mochten, waar de beslissing werd genomen, is daar het beste bewijs van.

De groene minister wist natuurlijk dat die beslissing ten koste zou gaan van de bevolking, de natuur en van het Vlaamse milieu. Maar wat zou dat? De ecologische footprint van een Brusselse minister gaat maar tot de grens van haar 19 gemeenten, en als ze in de Marollen genoeg met de fiets rondrijdt, zal die wel weer op nul komen te staan.

Daarom vond de minister het helemaal niet nodig uit te leggen waarom het conflict met de private partner Aquiris zo hoog was opgelopen, en waarom ze de ecologische catastrofe van vandaag niet heeft voorkomen.

Dat was wel degelijk mogelijk als de Brusselse regering, en de minister van Leefmilieu in het bijzonder, sneller hadden gereageerd en het dossier van de verzanding en de obstakels die het zuiveringstation blokkeren op een volwassen manier had behandeld.

40 miljoen euro

Alleen komt dan vrij snel de aap uit de mouw, want blijkt dat Aquiris wel degelijk had uitgelegd dat er een probleem was. En dat er dringend een bijkomende investering van 40 miljoen euro nodig was om het euvel van een bijkomende filter op te vangen. Wie de Belgische politiek kent, ziet de bui al hangen.

Beste Vlaamse buren, zegt Ecolo straks aan hun trouwe vrienden van Groen!: als Vlaanderen een propere Zenne wil, is het toch simpel, geef ons 40 miljoen euro, en U krijgt een vislijn toe om over 5 jaar weer baars te vangen in Mechelen.

Wie naast politieke kennis nog een beetje geheugen heeft, herinnert zich diezelfde koppigheid van Ecolo toen er over Brusselse geluidsnormen moest worden onderhandeld.

Het was toen ook een dame, mevrouw Durant, die ervoor gezorgd heeft dat de luchthaven van Zaventem is afgeschreven voor talloze internationale bedrijven, wat al duizenden banen heeft gekost. Maar zeker met Kopenhagen in de achteruitkijkspiegel heeft Ecolo toch weer gelijk, altijd.

De ecologisten zijn zo overtuigd geraakt van hun grote gelijk dat ze in feite de oorzaak worden van de ene ramp na de andere, een milieuramp in de Zenne, een economische ramp in de Vlaamse rand.

Milieu wordt niet beter van groenen

Mijn conclusie is eenvoudig, dat wie niet kan besturen, beter niet bestuurt. Dat ecologisten staan te roepen aan de kant, of dikke bundels met waarschuwingen publiceren op gerecycleerd toiletpapier kan eigenlijk geen kwaad. Maar in de werkelijke wereld wordt het milieu niet beter van groenen achter het stuur.

Integendeel, een houding van Groot Gelijk kan tot totale onverantwoordelijkheid leiden, zoals bij mevrouw Huytebroeck, waarvan het verder functioneren als minister ondenkbaar is. Ook daarom moeten de Vlaamse ministers en de staatssecretaris van Groen! in de Brusselse regering de onmiddellijke vervanging eisen van de onbekwame Huytebroeck, anders worden ze medeplichtig aan dit onverantwoordelijk bestuurlijk gedrag.

Tja, en wat zit die Brusselse staatssecretaris van Groen! daar dan eigenlijk te doen? Hij waakt over de mobiliteit van de fietsers en van de voetgangers... Groot Gelijk!

(c) Piet Deslé, directeur communicatie LDD