Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Persberichten

E40 tussen Leuven en Brussel: zorgenkind dat nù aandacht verdient

08/12/2011 12:08 - Persbericht

Jaar na jaar wordt het aantal groeiende file-uren op de E40 publiek gemaakt. Het traject tussen Leuven en Brussel bekleedt een topplaats in de hitparade van de files.

Vlaams volksvertegenwoordiger Peter Reekmans (LDD): "Reeds eerder informeerde ik naar de mogelijkheid om de wegcapaciteit op dat traject te verhogen door beter verkeersmanagement en snellere afwikkeling door het creëren van een extra rijstrook. Ik was verheugd dat Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Crevits op mijn eerdere vraag reageerde dat ze de problematische file-aangroei op dit traject wilde bestuderen en niet negatief stond tegenover het doorvoeren van de nodige infrastructuuraanpassingen. Ondertussen zijn we echter weer een jaar verder, is er nog steeds niets beslist en is er dus ook geen hoop op vlotter verkeer voor de duizenden pendelaars die dagelijks in de file staan. Ik begrijp dat de ingrepen die ter hoogte van de afrit Leuven ook nodig zijn op de E314 Leuven-Lummen, mogelijke aanpassingen niet vereenvoudigen. Maar het is wraakroepend dat ondertussen duizenden werkende burgers een belangrijk deel van hun tijd zien verloren gaan in de stresserende spits. Hetzelfde geldt voor de bestuurders van lichte en zware vrachtwagens. Het sociale verlies van mensen die hun 'quality time' in rook zien opgaan in de file, het economisch verlies én de verliezen voor het milieu blijven groeien. Daarom zal ik de kwestie nu opnieuw aankaarten bij minister Crevits."

Intussen werd immers wél een spitsstrook op de E313 gerealiseerd, die trouwens door de meeste chauffeurs positief werd onthaald. En een vierde rijvak op de E40 tussen Zwijnaarde en Sint-Denijs Westrem wordt eveneens bestudeerd. Reekmans: "De E40 tussen Leuven en Brussel mag dan ook niet in de vergeethoek belanden. Veel beloven en weinig geven, doet de zotten in vreugde leven. Daarom zal ik concreet één korte vraag aan de minister stellen: 'wanneer geeft u het definitieve startschot voor de uitvoering van de nodige aanpassingen op de E40 Brussel-Leuven?'."