Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Persberichten

Dossier provinciale partijfinanciering, alvast provincie Antwerpen buigt

28/01/2011 19:30 - Persbericht

Vlaams volksvertegenwoordiger Peter Reekmans (LDD) klopt al ruim een jaar op de nagel van de illegale partijfinanciering vanuit de provinciebesturen. Samengevat komt het erop neer dat de zogenaamde 'fractiedotaties' die de politieke partijen ontvangen om de werking van hun provincieraadsleden te ondersteunen niet alleen buiten elke proportie toegenomen zijn (in 2007 ging het om 4.443.388 euro, in 2000 was dit nog maar 1.042.808 euro), maar dat deze gelden ook nog eens tegen alle regels ter zake in vaak doorgestort worden naar de nationale partijhoofdkwartieren of aangewend worden voor allerlei niet-geoorloofde doeleinden als verkiezingscampagnes enz.

LDD-parlementslid Reekmans kaartte de kwestie meermaals aan in commissievergaderingen en in de plenaire zitting van het Vlaams Parlement.

Uiteindelijk kon hij, na formele klachten ingediend te hebben bij de diensten en de minister, dat de provincies krachtig aangemaand werden om hun werkwijze te stoppen en (niet meer dan logisch!) de vigerende regelgeving na te leven. Reekmans wil uiteraard nog meer. want aangezien de politieke partijen zichzelf via de provincies jarenlang bedienden met forse dotaties belastinggeld zonder enige correcte basis, lijkt het hem evident dat het onterecht ontvangen en gebruikte geld terugbetaald wordt!

De Antwerpse provincie maakt nu zopas bekend te stoppen met de subsidiëring van de politieke partijen. Het gaat in Antwerpen om een miljoen euro, verdeeld over Vlaams Belang (288.300 euro), CD&V/N-VA (274.700 euro), sp.a (208.200 euro), OpenVld (160.800 euro) en Groen! (68.000 euro). "Het reglement is nu afgevoerd", zegt gedeputeerde Ludo Helsen (CD&V) in de media. "Volgende maand hoop ik twee nieuwe reglementen voor te leggen." Reekmans kondigt aan met argusogen toe te zien op die nieuwe teksten, en vooral ook op de correcte naleving ervan!

 

Reacties op "Dossier provinciale partijfinanciering, alvast provincie Antwerpen buigt"

Nog geen reacties.

Geef ook uw mening!

Naam:*
E-mail (wordt niet getoond):*
Uw reactie:*