Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Verschenen

"Diefstal van 14 miljard" (Het Laatste Nieuws, 16/06/2011, pagina 2)

16/06/2011 10:41 - Verschenen

Dedecker klaagt "absurde" kostprijs windmolens op zee aan.

Windenergie schone energie? Uiteraard. Windenergie dure energie? Evenzeer. Vooral als die op zee wordt geproduceerd. Als de zeven windmolenparken voor de Belgische kust straks volop draaien, zullen ze de consument duur te staan komen, waarschuwt Jean-Marie Dedecker (LDD). "Dat kost ons in 20 jaar tijd 14 miljard euro aan groenestroomcertificaten. De gebruiker betaalt twee keer: voor zijn elektriciteit én voor die crazy subsidies. Dat is gelegaliseerde diefstal."

De vergroening van onze energie weegt zwaar door op uw en mijn elektriciteitsfactuur. 72 euro per gezin, dat is de meerkost die de gebruiker betaalt doordat de Vlaamse regering te lang te gul is geweest met subsidies voor het plaatsen van zonnepanelen. Maar dat is niet alles. De rekening dreigt de volgende jaren nog veel zwaarder uit te vallen. Als onze windmolenparken op zee op volle toeren draaien, zullen ze elk jaar voor 700 miljoen euro aan groenestroomcertificaten opslokken, berekende Jean-Marie Dedecker (LDD).

Die kosten zullen via de netbeheerder andermaal aan de consument worden doorgerekend, voorspelt Dedecker. Maar zo'n vaart zal het niet lopen, reageert federaal minister van Energie Paul Magnette (PS). "De regering moet ervoor zorgen dat de overgang naar hernieuwbare energie betaalbaar blijft", zegt hij.

Dat zal dan een taak zijn voor zijn verre opvolger, want pas rond 2020 zullen alle zeven concessies op de Noordzee op kruissnelheid draaien. "Pas dan zal het jaarlijks om 700 miljoen gaan", zegt Magnette. "Alsof dat iets afdoet van de absurd hoge kostprijs", repliceert Dedecker. "Wat Magnette eigenlijk zegt, is: we zullen niet alleen een hold-up plegen op u maar ook nog op uw kinderen, over een jaar of tien, vijftien."

Windmolens te land vallen onder Vlaams minister Freya Van den Bossche (sp.a), windmolens ter zee onder haar federale collega Magnette (PS). "Geen toeval dat het altijd weer om socialisten gaat", vindt de donkerblauwe Jean-Marie Dedecker. "Al wat groene energie is, is rood, met Johan Vande Lanotte als spin in het web van al wat met windenergie te maken heeft." Niet toevallig uiteraard: Vande Lanotte is Dedeckers aartsvijand in Oostende.

"Maar daarover gaat het mij hier niet", zegt Dedecker. "Ik heb niets tegen hernieuwbare energie, maar ze moeten de mensen niets wijsmaken. Wind verkopen is big business op de rug van de consument. 14 miljard extra gaat dit de overheid kosten - en dus ook de belastingbetaler. 14 miljard: voor die prijs bouw je twee tot drie gloednieuwe kerncentrales die veel meer produceren en veel langer meegaan dan die zeven windmolenparken. Zo'n kerncentrale levert goedkopere stroom en hoeft geen euro aan subsidies te kosten."

Jackpot

14 miljard euro klinkt onwerkelijk hoog, maar het cijfer wordt ook door het kabinet-Magnette niet ontkend. Dedecker gaat uit van een jaarproductie van zowat 1 miljoen megawattuur (MWh) per park. Tegenover elke MWh staat een groenestroomcertificaat van gemiddeld 100 euro. Dat maakt 100 miljoen subsidies per jaar per park. Maal zeven parken. Maal twintig jaar. Slotsom: 14 miljard euro.

"Dat de overheid aan die zeven producenten twintig jaar lang een vaste prijs heeft gegarandeerd, noem ik een vorm van gelegaliseerde diefstal", klinkt het op zijn Dedeckers. "Wie betaalt nu twintig jaar lang subsidies voor een investering die al na acht jaar afbetaald en winstgevend is? En dan zwijg ik nog over de windmolens op het land. Van de ene op de andere dag heeft Freya beslist dat de toekomst van Vlaanderen niet zonne-energie maar windenergie is. Alsof die voor niets de stroom tot bij u blaast."

Minister Magnette vindt dat Jean-Marie Dedecker veel te hard van stapel loopt. "Het spreekt vanzelf dat we maatregelen zullen nemen om de gebruiker te sparen", zegt Magnette. "Mochten sommige windmolenparken na verloop van tijd te rendabel blijken, dan kan de CREG (de energieregulator, red.) voorstellen doen om in te grijpen. Bovendien is het de bedoeling dat we de nucleaire rente van Electrabel investeren in groene energie."

Lees: om de winst van Electrabel zwaar af te romen en daarmee de honderden miljoenen aan groenestroomcertificaten te betalen. "Vestzak, broekzak", joelt Dedecker. "Als Electrabel een jackpot is, wat dan gezegd van die windmolenparken?"

 

Het Laatste Nieuws

Jan Segers

© 2011 De Persgroep Publishing

 

Reacties op ""Diefstal van 14 miljard" (Het Laatste Nieuws, 16/06/2011, pagina 2)"

Vernaeve Jozef
17/06/2011 16:01
Waarom dacht U dat de ganse kliek van de gevestigde politici zo voor het project waren ? Heel juist omdat ze dit gans georkestreerd hebben, net zoals men in de vorige generatie de ganse regie bedrijven heeft georkestreerd om ze daarna te privatiseren en zo gaat die klucht van de syndicale teletubbies en profesoren lekker verder door - Beter nog van vader op zoon zowel in de politiek als in de Overheid . Het is een grote zakkenvullerij waarbij de burger "zogezegd" steeds meer rechten krijgt maar U moet wel verstaan plichten tot het betalen van de georganiseerde zakkenvullerij van de "elites" van dit land en Europa is met onze ex De haenes, De Gucht, Verhofstad etc ....... en vooral onze dierbare vakbonden en hun stromannetjes zowel in de industrie als de gemeenten en vooral de geprivatiseerde staatsbedrijven produceren maar altijd meer en meer rode cijfers terwijl de elites en onze zo plichtsgetrouwe bankiers zich altijd maar meer en meer vetmesten . Orweliaanse varkens ! en wij doodgemolken melkkoeien die beginnen droog te vallen . ONTWAAK BURGERS VAN EUROPA - REVOLTEER VERDOMME - LAAT U NIET VERDER MELKEN . Enig alternatief ook met contra's want ideaal bestaat niet, maar waar we zeker zijn dat de overheid maximaal maar een overhead krijgt van 20 à 25 % . Het zweeds model !
Maxvan
16/06/2011 20:23
Er bestaan nochtans andere machines die zeer gebruiksvriendelijk en snel monteerbaar zijn zoals quasi turbine sterling, en die op warmte en koude werken, en die heel veel plaatselijke electriciteit en warmte en koude kunnen produceren en ook gebruik maken van warmte en koude om fabrieken, woningen etc, te voorzien van electriciteit, De oppervlakte van zo'n machine is 1/16 van zo'n grote windmolen... Waarom kijkt men niet naar zo'n oplossing... zou een onafhankelijk website en beheer niet gemakkelijker kunnen zijn om alles beter in goede banen te kunnen leiden...
Etienne VINCENT
16/06/2011 16:25
Zoals Theodore Dalrymple al meningmaal zei en geschreven heeft : Europa gaat ten onder aan "overbeschermende" en "subsidie" gerichte overheden. Die mallemolen van profitariaat moet stoppen en de burger moet inzien dat dergelijke wanpraktijken onduldbaar zijn.

Geef ook uw mening!

Naam:*
E-mail (wordt niet getoond):*
Uw reactie:*