Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Persberichten

Dexiacommissie loopt zoals verwacht op een sisser af

23/03/2012 22:48 - Persbericht

Hoewel LDD intens heeft meegewerkt aan de bijzondere Kamercommissie om de omstandigheden van het debacle van de Dexiaholding te onderzoeken, zijn de resultaten niet erg opbeurend. Door het systematisch bemoeilijken van de ondervragingen en de raadplegingen zijn veel verdachte vlekken in het dossier donker gebleven, en het staat nu al vast dat er in de toekomst nog elementen naar boven zullen komen.

Jean-Marie Dedecker: "Al wat voor de voormalige meerderheid, met CD&V en Open VLD op kop, niet boven water mocht komen, is hier onder de mat geveegd. Met de onthullingen die vandaag nog in de krant zijn gekomen over de winstbonussen van ARCO, kan het geen toeval meer zijn dat voormalig premier Leterme geweigerd heeft voor de commissie te verschijnen. Geen wonder dus dat de verantwoordelijkheid van de toenmalige regering niet echt is onderzocht, al krijgt de belastingbetaler straks de volle rekening gepresenteerd."

Aanbevelingen zonder fut

Bij de aanbevelingen heeft de oude meerderheid er een spelletje van gemaakt om alle ernstige actiepunten om in de toekomst een soortgelijke catastrofe te voorkomen te schrappen. 

Jean-Marie Dedecker: "Toch is deze commissie geen maat voor niets geweest. Vooral de rol van de referentieaandeelhouders ARCO en de GH, die de val van Dexia hebben versneld, is boven water gekomen. Alleen jammer dat daar in de aanbevelingen niets van over blijft. Daarom eisen wij een gerechtelijk onderzoek naar de vastgestelde onregelmatigheden."